Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

1/3 din populația lumii este afectată de valurile de căldură. Cum va fi în 2100

Aproximativ o treime din populația lumii suferă în prezent din cauza valurilor de căldură, un efect al schimbărilor climatice, generate de emisiile de gaze cu efect de seră. Într-un studiu recent, cercetătorii spun că aceste valuri de căldură se manifestă timp de 20 de zile pe an. Previziunea acestora este că, dacă lucrurile continuă în același ritm, numărul de persoane afectate de efectele schimbărilor climatice ar putea crește la peste 70%. 

căldură
foto: wri.org

 

În ultimele decenii, au existat mai multe exemple ale modurilor în care valurile de căldură pot afecta populația orașelor. De exemplu, în 2003 valurile de căldură au cauzat în Europa mai mult de 70.000 de decese. În timp ce în Chicago, valurile de căldură din 1995 au cauzat în jur de 514 de morți.

Valurile de căldură au cauzat 783 de decese

În studiul publicat în Nature Climate Change, autorii au analizat peste 1.900 de lucrări științifice publicate între 1980 și 2014. Ei au descoperit 783 de cazuri din 164 de orașe (36 de țări) în care mortalitatea a fost asociată cu temperaturile ridicate. Folosindu-se de condițiile climatice descrise în cercetările despre valurile de căldură, ei au identificat o limită globală dincolo de care dacă temperatura și umiditatea cresc, condițiile devin letale pentru oameni.

„În jur 30% din populația globului este expusă la condiții climatice care depășesc limita globală pentru cel puțin 20 de zile pe an. Până în 2100, proiecția noastră este că procentul va crește cu aproximativ 48%, dacă aplicăm scenariul în care emisiile de gaze cu efect de seră se vor reduce drastic. Pentru celălalt scenariu, în care emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, procentul va crește cu aproximativ 74%”, se arată în studiu.

Cercetătorii avertizează că o amenințare din ce în ce mai mare pentru viața oamenilor este excesul de căldură, care acum pare, în opinia lor, aproape inevitabil. Situația va fi cu atât mai agravantă dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse considerabil.

„Am setat această limită globală unică de temperatură și umiditate pentru a identifica de ce toți acești oameni mor în mai multe orașe din lume. Din perspectivă fiziologică, are destul de mult sens. Modul în care corpul se răcorește prin transpirație – evaporarea transpirației, acest proces te răcorește. Dar, atunci când este umiditate, transpirația nu se evaporă. Astfel, în loc de situația normală în care căldura emanată de corp iese prin transpirație, ea va rămâne acolo”, a spus Camilo Mora, autorul principal al studiului și profesor de geografie la Universitatea Manoa din Hawaii.

Autorul principal al studiului susține că descoperirea unui număr atât de mare de cazuri de decese în strânsă legătură cu valurile de căldură a fost copleșitoare. „Adesea, aceste cazuri nu primesc foarte multă atenție pentru că durează doar câteva zile și oamenii își văd în continuare de treburile lor”, spune Mora.

Camilo Mora spune că să moartea din cauza valurilor de căldură este ca și cum ai fi fiert la foc mic și cei mai afectați sunt bătrânii și tinerii. Însă, specialiștii au descoperit că din această cauză pot muri și soldați, atleți, nu numai bătrânii sau tinerii.

Citește și: VIDEO Tim Flannery: „Guvernul nu este acolo pentru corupți sau pentru a facilita exploatarea resurselor”

spot_img

Ultimele știri