Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Videanu si rablele

text de Alexandra Kartman

Amenzi usturatoare ii asteapta pe cei care, incepand cu luna martie, vor mai circula pe strazile Bucurestiului cu masini care emit noxe peste nivelul tolerat prin reglementarile actuale si polueaza fonic.

"Vom avea un pachet de masuri pe care municipalitatea le va introduce, undeva spre sfarsitul lunii februarie, legat de exigentele de mediu in privinta poluarii, fie ca vorbim despre poluare fonica, fie despre noxe", a spus primarul Capitalei Adriean Videanu.

Una dintre aceste masuri care vor fi implementate va presupune restrictionarea accesului "in interiorul Bucurestiului a autoturismelor care au noxe peste un anumit nivel. Vom interzice, de asemenea, circulatia mijloacelor de transport care produc zgomote peste un anumit nivel. Vom restrictiona toate aceste lucruri, astfel incat sa putem imbunatati indicatorii de mediu in Bucuresti", a precizat Videanu.

"Restrictiile se aplica pentru toata lumea. Bucuresteanul cu masina neconforma trebuie sa o lase acasa. Celui din provincie, cu o astfel de masina, ii multumim pentru intentia de a veni in Bucuresti, insa nu va avea acces pe strazile Capitalei decat cu o masina care respecta normele de mediu. Nu pot sa compromit sanatatea a doua milioane de oameni pentru unul care vine cu o rabla de 40 de ani si care ne asfixiaza pe toti", a mai spus edilul Capitalei.

Din primavara, proprietarii masinilor care nu respecta normele de mediu vor fi sanctionati cu amenzi care pornesc de la 5.000 de lei daca vor fi surprinsI in trafic. Proiectul se bucura de colaborarea a trei institutii de stat: Politia Rutiera, Inspectia Primariei sI Garda de Mediu.

Conform unui studiu al Organizatiei nonguvernamentale Eco-Europa, "traficul rutier bucurestean produce peste 2.000.000 de tone de substante nocive anual, cu efecte extrem de grave asupra starii de sanatate a locuitorilor, precum si deteriorarea accentuata a factorilor de mediu, fiind una dintre cauzele principale ale celor peste 20.000 de cazuri anuale de deces provocate de stari maladive (afectiuni ale aparatului respirator, cardio-vascular, psihic), copii nascuti cu malformatii sau intoxicati cu plumb, dar si pentru cresterea temperaturii mai mult decat media pe tara."

Din acelasi studiu aflam ca, "din cauza poluarii cu oxizi si metale grele, Bucurestiul este supus ploilor acide si foarte acide. Conform ultimului studiu anual, aproximativ 50% din precipitatii au fost acide.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri