Cercetătorii au inventat vopseaua eficientă energetic

O companie britanică a creat un tip de vopsea pe bază de var care are rol izolant și reduce nevoia de încălzire sau de răcire a locuinței. Proprietatea spectaculoasă se datorează folosirii grafenului în componență, un material cunoscut pentru conductivitatea sa mare.

vopseaua eficientă energetic

Grafenul se utilizează pentru confecționarea unei game largi de produse, de la prezervative până la lentile de contact. Odată introdus în vopsea, are capacitatea de a face pereții mai eficienți energetic. Astfel, se reduce dependența de folosirea aerului condiționat vara și a încălzirii iarna.

Cum funcționează vopseaua eficientă energetic

După ce se aplică vopseaua, care este ușor apoasă, se formează în decurs de 10 zile un înveliș tare, pe măsură ce varul se întărește în timpul procesului de carbonizare. În acest proces, nu se eliberează compuși organici volatili.

Prin urmare, vopseaua este și prietenoasă cu mediul, potrivit inventatorilor. Fiind compusă în proporție de 98% din var, reușește să purifice aerul, pe măsură ce absoarbe dioxidul de carbon. De aceea, este prezentată ca „vopseaua cea mai sustenabilă și prietenoasă cu mediul din întreaga lume”.

Patrick Folkes, directorul companiei creatoare, a explicat cum funcționează:

Când vopseaua se folosește în interior, căldura, în loc să fie risipită prin pereți, este captată de grafenul din vopsea. Acesta o conduce prin vopsea și pe toată suprafața acoperită cu vopsea pe bază de var. Astfel, crește gradul de izolare al clădirii, reducându-se eliminarea căldurii prin pereți, în afara clădirii.

Fiind subțire, este necesară o cantitate mică de vopsea pentru a acoperi o suprafață mare de perete. Vorbim de un litru la opt metri pătrați. În plus, vopseaua este extrem de rezistentă la coroziune.

spot_img

Ultimele știri