Notează-ți în calendar: azi e Ziua Mondială fără Mașini

De Ziua Mondială fără Mașini arată că îți pasă de lumea în care trăiești. Dacă ești șofer și te plimbi zilnic cu automobilul, este bine să știi că și tu poți contribui la reducerea poluării cu gaze de eșapament – lasă-ți autoturismul acasă, măcar pentru o zi, și mergi pe jos, cu transportul în comun sau cu bicicleta. Citește articolul Green Report să descoperi care sunt avantajele.

ziua mondială fără mașini

Ziua Mondială fără mașini – respiră aer curat

Sărbătorită de 19 ani pe 22 septembrie, “Ziua Mondială fără Mașini” a fost stabilită ca urmare a faptului ca sunt depășite limitele de poluare. Un studiu realizat în anul 2016 de grupul Transport & Environment arată că pe șoselele din Europa rulează 29 milioane de vehicule diesel considerate nocive. În fruntea clasamentului se află Franța cu 5,3 milioane de vehicule.

ziua mondială fără mașini

Transportul din Europa deține o cotă de aproximativ 30% din totalul emisiilor de CO2 și 60% din consumul de combustibil petrolier. Dioxidul de carbon se înscrie în rândul gazelor cu efect de seră, principalele responsabile pentru încălzirea globală. În intervalul 1990 – 2007 creșterea a fost de 30% la nivel european și de 67% în România – conform unui studiu realizat de Greenpeace.

Scurt istoric – Ziua Mondială fară Mașini

Ziua Mondială fără Mașină se sărbătorește din 1997. La început avea loc la data de 17 iunie, doar în plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Apoi francezii au avut cu ideea înființării campaniei ”În oraș, fără mașina personală!”

Începând cu anul 2000, această inițiativă a fost promovată de Comisia Europeană pentru întreg continentul. Evenimentul a fost organizat de tot mai multe orașe din întreaga lume, astfel încât “Ziua fără mașini” a devenit internațională.

ziua mondială fără mașini

Bicicletă sau Mașină? Tu în ce categorie te încadrezi?

ziua mondială fără mașini

Avantajele mersului pe bicicletă:

O modalitate eficientă de a da jos din kilograme – oamenii care pedaleză patru ore sau mai mult pe săptamană sunt mai puțin predispuși să ia în greutate odată cu avansarea în vârstă. Dacă pedalezi la o viteză moderată, de aproximativ 20 km/h arzi peste 500 de calorii pe oră.

Cardio, pentru întreg corpul – atunci când mergi repede pe bicicletă, deci depui efort, inima începe să-ți bată mai repede. Sângele circulă mai repede și întreg organismul tău se oxigenează.

Ești eco-friendly – sunt destule mașini ca să mai fie nevoie de încă una, 10, 100? Natura nu are decât să-ți mulțumească pentru că mergi pe bicicletă.

Este cel mai ieftin mod de transport – benzina și motorina oricum s-au scumpit, biletele de transport în comun nu sunt cele mai ieftine și, începând de azi, dacă vrei să economisești câte puțin, atunci bicicleta este cea mai bună alegere.

Te bucuri de vremea frumoasă – nu stai prins într-un autobuz aglomerat sau un tramvai încins, ba chiar te bucuri de razele solare de dimineață, atunci când pleci la serviciu.

Nu faci riduri – știați că de câte ori vă încruntați, atunci când prindeți a doua sau a treia oară același semafor din cauza traficului aglomerat, ridurile se adâncesc? Pentru că pe bicicletă nu te confrunți cu aceeași problemă, ridurile nu se mai adâncesc.

Dormi mai bine -statisticile arată că 30% din cazurile de insomnie sunt cauzate de sedentarism. Orice exercițiu fizic te poate ajuta să dormi mai bine, iar cel pe bicicletă este chiar recomandat.

Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Motive pentru care să renunți la mașină:

Banii – banii pentru carburant îi poți economisi pentru a-i folosi pentru alte activități plăcute și utile.

Parcarea – o adevărată provocare pentru tine cât și pentru pietoni. Până găsești loc de parcare, asta dacă îl găsești, dacă nu te sui pe trotuar, oamenii devin nervoși. Până pleci, altcineva te blocheză.

Traficul – nu te obosește drumul, cât te obosește traficul, mai ales dacă sunteți o fire nerăbdatoare.

Sănătatea – mersul cu mașina nu te ajuta să scapi de kilograme, ci din contră, duce la obezitate și la sedentarism.

Timpul – petreci mult mai mult timp la volan, decât dacă ai merge pe bicicletă sau pe jos.

Socializezi – mersul cu mașina te priveză de multe lucruri , printre care a cunoaște noi oameni și a afla lucruri noi.

Observi mai bine lumea din jur – de câte ori ai trecut pe lângă ceva și ai exclamat: ”asta când a mai apărut aici?”

ziua mondială fără mașini

spot_img

Ultimele știri