Zmeul energetic, alternativa la turbina eoliană convențională

În 2013, Google a cumpărat compania Makani, care a creat „Energy Kite” (zmeul energetic). Compania își dorește ca prețurile energiei eoliene să poată concura cu cele ale combustibililor fosili. Ca asta să se întâmple, reprezentanții ei cred că e nevoie de o nouă abordare. Energy Kite este un nou tip de turbină eoliană, concepută să genereze mai multă energie, folosind cu 90% mai puține materiale.

makani

Zmeul energetic proiectat de Makani folosește aceleași principii aerodinamice ca o turbină eoliană convențională, dar înlocuiește tonele de oțel cu componente electronice ușoare, materiale avansate și software-uri inteligente.

 

Zmeul este lansat de la o stație de sol, folosind rotoarele ca lamele de elicopter, până ajunge la 244 de metri deasupra pământului. Odată ajuns în aer, sistemul generează energie prin zborul în cercuri mari, la o înălțime unde vântul e mai puternic și mai consistent. Rotoarele montate pe aripile zmeului mână generatoarele care produc electricitate. Un pripon conductor puternic acționează ca o sfoară pentru zmeu, dar în același timp transportă și energia la rețea. Traiectoria de zbor a zmeului e ghidată de un calculator de zbor, care funcționează pe baza unui GPS și a unor senzori, pentru a face mii de calcule și ajustări în funcție de vânturile puternice și stabile.

Avantaje față de turbinele eoliene conveționale:

  • Generează cu 50% mai multă energie, folosind cu 90% mai puțin material
  • Abilitatea de a ajunge în vânt mai puternic și mai consistent
  • Poate fi folosit în zone care nu sunt potrivite pentru turbine convenționale
  • E mai sigur și mai ușor de întreținut la sol; nu necesită utilizarea macaralelor sau elicopterelor


Sursă: Alternative Energy News

 

Mai citește și:

Turbina eoliană în care poți locui

Spania va avea primul sistem de iluminat stradal alimentat exclusiv cu energie eoliană si solară

spot_img

Ultimele știri