05/02/08 WWF – Viitorul padurilor Romaniei: intre lipsa de informare si amenintari potentiale

in Business 5 February 2008 70 Views

Un studiu dat publicitatii la sfarsitul lunii ianuarie 2008, demonstreaza ca padurile de interes european din Romania, sunt amenintate de o serie de factori, care influenteaza sanatatea si evolutia normala a diferitelor specii si habitate gazduite de aceastea.

Studiul “Amenintari potentiale”, la care au participat peste 15 specialisti silvici, a fost realizat in cadrul proiectului LIFE05 NAT/RO/000176: “Habitate prioritare alpine, subalpine si forestiere din Romania”, si a identificat 49 de factori de stres ce pot afecta habitatele incluse in acest proiect.

Printre acestia se numara lipsa unui plan de management specific Natura 2000, lipsa delimitarilor fizice ale ariilor protejate, lipsa unor prevederi speciale in instructiunile de gospodarire a padurilor referitoare la conservarea habitatelor din siturile Natura 2000, impadurirea cu alte tipuri de arbori decat cele specifice pentru habitat sau cu alte proveniente decat cele locale, etc.

Alte aspecte cu impact mediu asupra habitatelor studiate sunt situatia neclara a proprietatii si/sau a administrarii; faramitarea proprietatii; informarea insuficienta a proprietarilor, a administratorilor si a publicului larg, cu privire la obiectivele si importanta Retelei Natura 2000; proximitatea fata de asezarile umane; pasunatul si trecerea animalelor domestice prin habitat; extrageri de masa lemnoasa efectuate necorespunzator; arderea vegetatiei de pe terenurile din vecinatatea habitatului.

Concluziile studiului subliniaza ca prin analiza amenintarilor potentiale, dar mai ales a celor existente in teren, administratorii siturilor Natura 2000 pot obtine informatii utile si necesare in mentinerea statutului favorabil de conservare pentru habitatele si speciile de interes comunitar.

Printr-o estimare a tendintei de evolutie a factorilor de stres, se pot lua masuri ferme de prevenire a efectului lor negativ. O astfel de evaluare insa trebuie facuta numai in teren si cu consultarea tuturor surselor disponibile (proprietari, administratori de terenuri si alti utilizatori).

LIFE05 NAT /RO/000176 : “Habitate prioritare alpine, sub-alpine si forestiere in Romania” este un proiect finantat de Uniunea Europeana, prin fonduri LIFE-Nature, ce stabileste si promoveaza reteaua de arii Natura 2000, informand populatia despre legislatia europeana, ce trebuie implementata si in Romania (Directiva Pasari si Directiva Habitate). Proiectul se va desfasura pana in ianuarie 2009 si lucreaza pe 2 parcuri-model, Parcul National Muntii Rodnei si Parcul National Ceahlau. Beneficiarul acestui proiect este Universitatea Transilvania Brasov-Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere, ce colaboreaza la implementarea lui cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA si Fondul Mondial pentru Natura – Programul Dunare Carpati (WWF-DCP).

Natura 2000 este o retea ecologica europeana de situri, desemnate pe criterii stiintifice, organizata pe baza legislatiei comunitare, respectiv Directiva Pasari si Directiva Habitate, si are ca scop stoparea declinului biodiversitatii, prin conservarea pe termen lung a celor mai valoroase si periclitate specii si habitate din Europa. Prin masuri speciale de administrare a acestora se doreste conservarea speciilor si habitatelor, dar si desfasurarea in paralel a activitatilor umane, cum ar fi agricultura, vanatoarea, exploatarea forestiera, intr-un mod compatibil cu masurile respective.

Comentarii

comentarii