Repopulare cu sturion: peste 1.000 de pui de nisetru au fost eliberați în Dunăre

in Biodiversitate, Biodiversitate, Impact 24 April 2019 543 Views

Aproximativ 1.000 de exemplare din specia nisetru au fost eliberate la Isaccea, Tulcea, în cadrul unui proiect pentru conservarea peștilor migratori pe cale de dispariție din bazinul Dunării. Declinul speciei a fost cauzat, în principal, de construcția de baraje.

nisetru

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii), recunoscut ca „Sturionul de Dunăre” – pentru că odinioară era cea mai întâlnită specie de sturion din Dunăre – poate atinge 2,35 m lungime și poate cântări peste 100 kg. Momentan, nisetrul se află pe lista roșie a speciilor critic periclitate a IUCN (Union for Conservation of Nature’s Red List of Threatened Species). Declinul speciei a fost cauzat în principal de construcția de baraje (Porțile de Fier I și II) care au blocat accesul sturionilor spre zonele de reproducere din zona Dunării Inferioare.

„Speciile de sturioni se confruntă în momentul de față cu un declin accentuat, ca urmare a degradării continue a habitatelor și a întreruperii rutelor de migrație cauzate de diferite construcții hidrotehnice. Tocmai de aceea, măsurile de redresare a acestor specii trebuie să cuprindă, pe lângă acțiunile de populare a Dunării cu exemplare de sturioni și acțiuni de identificare a habitatelor afectate și a măsurilor ce se impun pentru reabilitarea acestora” – Marian TUDOR, Director General al  Institutului National de Cercetare – Dezvoltare „Delta Dunării” Tulcea.

Cele 1.000 de exemplare de nisetru provin dintr-o fermă piscicolă din județul Tulcea. Puietul a fost crescut în bazine piscicole din ce în ce mai mari, în conformitate cu etapele de dezvoltare ale acestuia.

În ultima fază, peștii trăiesc câteva luni în iazuri de creștere, umplute cu apă de râu specifică locului unde vor fi eliberați, lucru esențial în cazul speciilor migratoare, pentru că trebuie să se obișnuiască cu apa în care se vor întoarce pentru reproducere.

WWF: Zece țări europene își unesc forțele pentru protejarea peștilor migratori din Dunăre

„Povestea tinerelor exemplare de nisetru nu se termină însă cu eliberarea în sălbăticie. Ele vor fi urmărite, în caz de capturare, cu ajutorul mărcii implantate. Datele de recapturare sunt foarte importante deoarece oferă informații despre succesul efortului de repopulare, starea populației sălbatice, starea mediului natural și, nu în ultimul rând, în cazul speciilor migratoare, despre existența și funcționalitatea coridoarelor ecologice. Fragmentarea cursurilor de apă prin structuri transversale de genul barajelor hidroelectrice sau măsurilor de prevenire a inundațiilor reprezintă o amenințare reală la adresa populațiilor de pește, dacă ele nu mai sunt în măsură să ajungă la habitate importante precum locuri de reproducere, de hrănire sau de iernare” – Cristina Munteanu, Manager proiect, WWF România.

Acțiunea a avut loc într-un eveniment de repopulare organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării”, în cadrul proiectului MEASURES pentru gestionarea și refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pești migratori din bazinul Dunării. Simultan, Dunărea a fost repopulată cu sturioni din specia cegă (Acipenser ruthenus) la Baja, în Ungaria.

Proiectul MEASURES (desfășurat între 01.06.2018 și 31.05.2021) adună laolaltă 10 țări aflate de-a lungul Dunării (Germania, Austria, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croația, Serbia, România și Bulgaria). Partenerii din proiect și-au unit forțele pentru conservarea speciilor de pești migratori în pericol de dispariție din bazinul Dunării.

De-a lungul celor 3 ani de proiect, MEASURES va cartografia și va identifica habitate cheie pentru peștii migratori, prin dezvoltarea și testarea unei metodologii specifice, va dezvolta o strategie armonizată pentru restaurarea coridoarelor ecologice și va susține includerea acesteia în viitoarele planuri de management.

Proiectul va crea, de asemenea, o bază de date online – the ‘MEASURES Information System’ – care va facilita accesul experților, factorilor de decizie și publicului larg la informațiile relevante disponibile.

Comentarii

comentarii