1.000 de stâlpi din Mexic, transformați în grădini verticale

in EcoLIFESTYLE 19 June 2018 64 Views

1.000 de stâlpi de pe centura Mexicului vor fi transformați în grădini verticale, pentru a opri poluarea. Sistemul hidroponic va colecta apa de ploaie, care apoi va fi folosită pentru irigarea plantelor (pe un singur metru pătrat vor fi 36 de plante, de specii diferite).

1.000 de stâlpi din Mexic, transformați în grădini verticale

Via Verde este un proiect prin care 1.000 de coloane din ciment vor fi transformate în peste 60.000 de metri pătrați de grădini verticale, pentru a combate poluarea de pe centura Mexicului.

Nevoia unor astfel de grădini vine din faptul că orașul are cel mai poluat aer din America Latină și pe locul 15 din lume. În plus, metropola dispune numai de 3,7 metri pătrați de verdeață pe cap de locuitor, ceea ce, la o populație de 22 de milioane de persoane, se traduce printr-un deficit de 40 de milioane de metri pătrați de spații verzi care sunt cerute de Organizația Mondială a Sănătății.

gardenium.ro
75.000 de mii de semnături au fost adunate numai în 7 zile pe o platformă online, ca dovadă a necesității acestui proiect. În urma acestei campanii, guvernul a dat aprobarea, iar companii din sistemul privat au contribuit cu finanțări (unul din 10 stâlpi este spațiu publicitar pentru aceste firme).

Potrivit inițiatorilor proiectului, grădinile Via Verde au rolul de a produce oxigen, de a filtra gazele și metalele grele, de a izola fonic și de regla temperaturile. Pe lângă beneficiile pentru sănătate și cele asupra psihicului, căci plantele reduc stresul și  redau liniștea, proiectul are și o latură socială. Via Verde creează sute de joburi directe și câteva mii, indirecte (pentru întreținerea grădinilor), iar substratul hidroponic textil care îmbracă fiecare coloană este produs 100% în Mexic, din plastic reciclat 100%. Printre angajați se numără și 30 de femei și 20 de bărbați care sunt deținuți în două închisori din Mexic.

1.000 de stâlpi din Mexic, transformați în grădini verticale

Grădinile verticale nu afectează deloc structura stâlpilor din beton, pentru că acestea sunt susținute prin niște inele și tije din plastic, astfel încât să nu ajungă umezeală la beton. Mai mult, acestea nu folosesc niciun strop de apă potabilă. Irigațiile au loc printr-un sistem de micro-spraying, cu apă colectată de ploaie și apă menajeră, tratată.

Plantele care au fost selectate pentru a înfrumuseța coloanele și pentru a filtra aerul sunt foarte rezistente, consumă puțină apă, au un drenaj bun și se adaptează la condițiile de lumină și umbră de pe centura Mexicului. Grădinile verticale vor acoperi o suprafață de 65 de metri pătrați din fiecare stâlp, iar pe fiecare metru pătrat vor fi 36 de plante. În totalitate, o coloană va fi o grădină verticală formată din 2.300 de plante.

1.000 de stâlpi din Mexic, transformați în grădini verticale

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_M_PSoOZoac]

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii