Euromonitor International: 1 milion, num─ârul de sticle de plastic cump─ârate de popula╚Ťia lumii ├«ntr-un minut

in De unic─â folosin╚Ť─â, EcoLIFESTYLE, Poluare 29 June 2017 459 Views

P├ón─â ├«n 2021, popula╚Ťia lumii va consuma ├«ntr-un an aproximativ 583 de miliarde de sticle de plastic, potrivit The Guardian. Datele apar╚Ťin Euromonitor International, care furnizeaz─â statistici la nivel global despre industrii ╚Öi consum.┬á

plastic

foto. wikimedia commons

 

├Äntr-un minut, popula╚Ťia globului cump─âr─â ├«n jur de un milion de sticle de plastic. Potrivit aceleia╚Öi surse, p├ón─â ├«n 2021, num─ârul va cre╚Öte cu 20%, ceea ce va crea o criz─â, despre care unii dintre activi╚Ötii pentru mediu spun c─â va fi la fel de grav─â ca efectele schimb─ârilor climatice.

Câte sticle de plastic se produc pe secundă: 20.000

Cererea, echivalent─â cu circa 20.000 de sticle de plastic pe secund─â, este alimentat─â, sus╚Ťin jurnali╚Ötii de la The Guardian, de cultura occidental─âÔÇ×on the goÔÇŁ, r─âsp├óndit─â ├«n ╚Ť─âri precum China.

În 2016, mai mult de 480 de miliarde de sticle de plastic au fost vândute pe tot globul. Numărul a crescut de la aproximativ 300 de miliarde, cât era în urmă cu 10 ani.

ÔÇ×Dac─â ar fi puse cap la cap, s-ar ├«ntinde pe jum─âtatea drumului p├ón─â la soare. P├ón─â ├«n 2021, num─ârul va cre╚Öte p├ón─â la 583,3 miliarde.ÔÇŁ

Cele mai multe sticle de plastic de unic─â folosin╚Ť─â, utilizate pentru a ├«mbutelia b─âuturile carbogazoase sau apa, sunt f─âcute din polietilen─â tereftalata (PET), care este foarte reciclabil─â. Totu╚Öi, din cauza faptului c─â este produs─â ├«n asemenea cantit─â╚Ťi, eforturile de colectare ╚Öi reciclare nu reu╚Öesc s─â ╚Ťin─â pasul.

Câte sticle din plastic s-au reciclat pe glob în 2016: 7%

Mai pu╚Ťin de jum─âtate dintre sticlele de plastic cump─ârate ├«n 2016 (peste 480 de miliarde) au fost colectate pentru a fi reciclate. Dintre acestea, doar 7% au fost transformate ├«n sticle noi. Cele care nu au fost colectate, au ajuns la groapa de gunoi sau ├«n oceane.

Potrivit lui Rosemary Downey, directorul Euromonitor International, majoritatea sticlelor de plastic sunt folosite pentru a bea ap─â.

Mai mult dec├ót at├ót, aceasta sus╚Ťine c─â pentru cre╚Öterea cererii, ╚Ťara responsabil─â este China. Consumul de ap─â ├«mbuteliat─â din China reprezint─â aproape un sfert din cererea global─â, a explicat ea.

ÔÇ×Este foarte important s─â ├«n╚Ťelegem consumul din China atunci c├ónd examin─âm v├ónz─ârile globale de PET-uri. ├Än China, cererea pentru sticlele din plastic continu─â s─â creasc─â.ÔÇŁ

În 2015, consumatorii din China au cumpărat 68,4 miliarde de sticle de apă. În 2016, numărul a crescut la 73,8 miliarde de PET-uri.

Citește și: Poluarea | PET-urile și strategia de marketing care sufocă Pământul

De unic─â folosin╚Ť─â: preg─âti╚Ťi pentru revenirea ÔÇ×garan╚ŤieiÔÇŁ la sticl─â?

De unic─â folosin╚Ť─â: de ce consumatorii prefer─â apa la PET

Comentarii

comentarii