10 propuneri pentru renovarea sustenabilă a clădirilor din România

in Business, Energie 28 February 2017 257 Views

├Än urma derul─ârii proiectului european BUILD UPON, Asocia╚Ťia Romania Green Building Council (RoGBC) lanseaz─â un set de zece recomand─âri pentru noua versiune a Strategiei Na╚Ťionale de Renovare a Rom├óniei, pe care guvernul are ca obiectiv s─â o prezinte Comisiei Europene la finalul lunii aprilie 2017. Adoptarea de c─âtre guvernul rom├ón a unei strategii ambi╚Ťioase de renovare a cl─âdirilor din Rom├ónia ar aduce rom├ónilor beneficii economice, sociale, de s─ân─âtate ╚Öi de mediu majore.

renovarea sustenabil─â a cl─âdirilor

Recomand─ârile BUILD UPON vin s─â ├«ncurajeze asumarea unui angajament ambi╚Ťios din partea Guvernului rom├ón. Implementarea lor ar contribui la transformarea pie╚Ťei, al─âturi de o serie de efecte benefice: reducerea s─âr─âciei energetice, cre╚Öterea calit─â╚Ťii vie╚Ťii, dezvoltare durabil─â ╚Öi tranzi╚Ťia c─âtre o economie ecologic─â ╚Öi circular─â, asigurarea securit─â╚Ťii energetice ╚Öi sprijinirea tranzi╚Ťiei c─âtre nNZEBs (cl─âdiri cu consum de energie aproape zero)ÔÇŁ, a declarat Monica Ardeleanu, Director Executiv, RoGBC ╚Öi Manager Proiect BUILD UPON.

Cele zece recomand─âri:

  1. Abordarea siguran╚Ťei ╚Öi s─ân─ât─â╚Ťii ├«n cl─âdiri ca parametru principal de m─âsurare a calit─â╚Ťii vie╚Ťii oamenilor prin eliminarea expunerii la materiale toxice, asigurarea unor niveluri optime de temperatur─â, umiditate ╚Öi calitate a aerului ├«n cl─âdirile renovate, precum ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea rezisten╚Ťei la foc ├«n caz de incendiu ╚Öi a rezisten╚Ťei structurii ├«n caz de cutremur.
  2. Garantarea calit─â╚Ťii ╚Öi adoptarea unor reglement─âri tehnice clare pentru construc╚Ťii ╚Öi renov─âri eficiente energetic ╚Öi ecologice.
  3. ├Änfiin╚Ťarea unui organism public de control care s─â urm─âreasc─â conformitatea materialelor de construc╚Ťii cu fi╚Öele de specifica╚Ťii.
  4. Sprijinirea categoriilor vulnerabile la s─âr─âcia energetic─â, prin prioritizarea cre╚Öterii eficien╚Ťei energetice a locuin╚Ťelor acestora pentru a reduce semnificativ costurile cu ├«nc─âlzirea.
  5. Introducerea de stimulente concrete pentru renov─ârile ecologice extinse din mediul privat.
  6. Lansarea unor instrumente financiare inovatoare, precum sprijinirea creditelor și a ipotecilor verzi, precum și mobilizarea fondurilor private prin crearea unui cadru legislativ pentru ESCO.
  7. Abordarea conceptului de economie circular─â ╚Öi impunerea unei analize pe ├«ntreg ciclul de via╚Ť─â al cl─âdirilor.
  8. Adoptarea celor mai ├«nalte standarde de renovare pentru cl─âdirile publice, care s─â reprezinte modele de bune practici, prin investirea banilor publici ├«n proiecte de excelen╚Ť─â.
  9. Desfășurarea unei campanii de conștientizare privind avantajele renovării sustenabile.
  10. Abordarea interministerial─â ╚Öi holistic─â a subiectului, ├«n linie cu strategia pentru Dezvoltare Durabil─â, Schimb─âri Climatice, noua Strategie Energetic─â Na╚Ťional─â ╚Öi Strategia Na╚Ťional─â a Locuirii, precum ╚Öi colaborarea la nivel local ╚Öi european.

Strategia Na╚Ťional─â de Renovare a Rom├óniei trebuie s─â mearg─â dincolo de m─âsurile de baz─â privind eficien╚Ťa energetic─â pentru a asigura renov─âri majore extinse ╚Öi sustenabile care ├«mbun─ât─â╚Ťesc ├«n mod substan╚Ťial cl─âdirile, recunosc├ónd siguran╚Ťa, s─ân─âtatea ╚Öi confortul ├«n cl─âdiri ca parametrii principali de m─âsurare a calit─â╚Ťii vie╚Ťii.

ÔÇťLocuitorii Rom├óniei se confrunt─â adesea cu locuin╚Ťe ╚Öi cl─âdiri care nu le ofer─â siguran╚Ťa, confortul, calitatea, s─ân─âtatea ╚Öi valoarea pe care le merit─â. Av├ónd ├«n vedere interac╚Ťiunea extins─â ╚Öi personal─â pe care o avem cu cl─âdirile noastre ├«n fiecare zi o ├«mbun─ât─â╚Ťire semnificativ─â a cl─âdirilor ╚Ť─ârii noastre poate ├«mbun─ât─â╚Ťi dramatic calitatea vie╚Ťii oamenilor.┬áCea mai mare provocare, con╚Ötientizat─â ╚Öi ├«n r├óndul comunit─â╚Ťii consultate, este ├«ntocmirea unui plan eficient de implementare, cu m─âsuri ╚Öi ac╚Ťiuni concrete ├«n vederea atingerii obiectivului de renovare major─â extins─â. Organiza╚Ťiile care au participat la consultare se angajeaz─â s─â sprijine guvernul Rom├óniei ├«n elaborarea ╚Öi punerea ├«n aplicare a strategiei.┬áGuvernul poate stabili o cale prin aceast─â strategie, dar toate celelalte p─âr╚Ťi implicate trebuie s─â contribuie la punerea ├«n aplicare eficient─â a strategieiÔÇŁ, a mai spus declar─â Monica Ardeleanu.

Strategia Na╚Ťional─â de Renovare a fost prezentat─â pentru prima dat─â ├«n 2014, iar 30 aprilie 2017 este termenul la care guvernele ╚Ť─ârilor UE trebuie s─â prezinte o versiune ├«mbun─ât─â╚Ťit─â.

ÔÇŁ├Ändeplinirea obiectivelor stabilite de Strategia Na╚Ťional─â Energetic─â vin s─â sprijine scenariul de Transformare profund─â a pie╚Ťei, din Strategia Na╚Ťional─â de Renovare. Dac─â ne g├óndim c─â suprafa╚Ťa reziden╚Ťial─â care trebuie reabilitat─â p├ón─â ├«n anul 2030, a╚Öa cum prevede cel mai ambi╚Ťios dintre scenariile propuse de Strategia Na╚Ťional─â Energetic─â, este de aproximativ 100 milioane de metri p─âtra╚Ťi, vedem c─â recomand─ârile proiectului BUILD UPON devin fire╚ÖtiÔÇŁ, a spus ╚śerban Danciu, Manager Rom├ónia al Institutului European pentru Performan┼úa Cl─âdirilor┬á.

BUILD UPON, derulat de 13 Consilii ale Cl─âdirilor Verzi din Europa, a avut ca scop definirea unor recomand─âri ├«n vederea atingerii unor obiective sociale majore pentru cet─â╚Ťenii Europei: s─ân─âtate, siguran╚Ť─â, calitate crescut─â a vie╚Ťii, locuin╚Ťe accesibile, dezvoltare durabil─â, locuri de munc─â, inovare, conservarea patrimoniului cultural ╚Öi incluziune social─â pentru genera╚Ťiile prezente ╚Öi viitoare.

Proiectul a presupus organizarea unei consult─âri publice ample cu o comunitate de aproape 2.000 de organiza╚Ťii interesate de renovarea sustenabil─â a cl─âdirilor ╚Öi elaborarea unui set de recomand─âri pentru Strategiile Na╚Ťionale de Renovare din fiecare dintre ╚Ť─ârile participante.

RoGBC a reprezentat Rom├ónia ├«n acest proiect ╚Öi a condus un proces de consultare public─â cu 10 sesiuni ├«n 7 ora╚Öe din 6 regiuni din ╚Ťar─â, la care au participat peste 350 de reprezentan╚Ťi ai autorit─â╚Ťilor guvernamentale centrale ╚Öi locale, mediului de afaceri ╚Öi academic, asocia╚Ťiilor profesionale, ONG-urilor, asocia╚Ťiilor de proprietari ╚Öi al╚Ťi reprezentan╚Ťi ai societ─â╚Ťii civile.

Procesul de consultare a condus la recunoa╚Öterea general─â c─â renov─ârile extinse ar trebuie s─â devin─â o ╚Ťint─â pentru Rom├ónia ├«n urm─âtorii trei ani. ├Än noua versiune a strategiei, Rom├ónia trebuie s─â-╚Öi asume o pozi╚Ťie referitoare la scenariul de renovare pe care inten╚Ťioneaz─â s─â ├«l urmeze, iar participan╚Ťii consulta╚Ťi ╚Öi-au exprimat dorin╚Ťa ca Rom├ónia s─â aleag─â o strategie bazat─â pe “Scenariul de transformare profund─â a pie╚Ťei”.

Comentarii

comentarii