Raport: 100 de companii, responsabile pentru 71% din emisiile globale de gaze cu efect de ser─â

in Poluare 10 July 2017 231 Views

În perioada 1988-2015, 100 de companii din industria combustibililor fosili au generat mai mult de 70% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit Carbon Majors Report 2017, citat de The Guardian.  Autorii raportul se concentrează pe analiza nivelului de gaze cu efect de seră, emise industria combustibililor fosili. 

 

gaze cu efect de ser─â

foto: wikiemdia commons

Potrivit sursei citate, ├«n 1988 s-a ├«nfiin╚Ťat Grupul Interguvernamental privind Schimb─ârile Climatice (IPCC) (n.r. care realizeaz─â un raport la fiecare ╚Öase ani) ╚Öi s-a recunoscut oficial c─â schimb─ârile climatice sunt provocate de activit─â╚Ťile umane. ┬áDe atunci, avertizeaz─â autorii raportului, industria combustibililor fosili ╚Öi-a dublat aportul ├«n determinarea schimb─ârilor climatice.

ÔÇ×Industria combustibililor fosili a emis ├«n 28 de ani tot at├ót de multe gaze cu efect de ser─â c├ót a emis ├«n 237 de ani, din 1988 ╚Öi p├ón─â la ├«nceputul revolu╚Ťiei industriale. ├Äncep├ónd cu 1988, mai mult de jum─âtate din emisiile globale de gaze cu efect de ser─â au fost produse de doar 25 de companii de stat ╚Öi privateÔÇŁ, se arat─â ├«n raport.

Cite╚Öte ╚Öi:┬áVIDEO Tim Flannery: ÔÇ×Guvernul nu este acolo pentru corup╚Ťi sau pentru a facilita exploatarea resurselorÔÇŁ

În perioada 1988-2015, 25 de companii de stat și private au emis în total 51% din toate emisiile globale de gaze cu efect de seră din sectorul industrial. Mai mult decât atât, cele 100 de companii incluse în raport au produs în aceeași perioadă de timp 71% din toate emisiile globale de gaze cu efect de seră.

gaze cu efect de ser─â

foto: print screen raport Carbon Majors Report 2017

 

├Än topul celor mai poluante companii cu capital privat se afl─â: ExxonMobil (SUA), Shell (Olanda), BP (Marea Britanie), Chevron (SUA), Peabody (SUA), Total (Fran╚Ťa) ╚Öi BHP Billiton (Australia).

C├ót prive╚Öte companiile de╚Ťinute de stat, ├«n acela╚Öi top se afl─â Saudi Aramco (de╚Ťinut─â de Arabia Saudit─â), Gazprom (Rusia), compania petrolier─â de stat din Iran – National Oil Company, Coal India, Pemex (Mexic) ╚Öi PetroChina. Emisiile provenite din industria chinez─â a c─ârbunelui, unde sunt incluse companii de╚Ťinute de stat precum: Shenhua Group, Datong Coal Mine Group ╚Öi China National Coal Group, reprezint─â jum─âtate din c├ót s-a emis la nivel global. Adic─â, potrivit exper╚Ťilor, aproximativ 4 miliarde de tone.

Autorii raportului sus╚Ťin c─â dac─â combustibilii fosili continu─â s─â fie extra╚Öi ├«n urm─âtorii 28 de ani ├«n acela╚Öi ritm ├«n care au fost extra╚Öi ├«ntre 1988-2017, temperaturile globale medii vor cre╚Öte cu 4 grade Celsius p├ón─â la sf├ór╚Öitul secolului.

Cite╚Öte ╚Öi:┬áVIDEO Daniele Pernigotti: Adaptarea la schimb─ârile climatice ÔÇô o necesitate ╚Öi totodat─â un pericol

Comentarii

comentarii