100 milioane de euro pentru subven╚Ťionarea cump─âr─ârii instala╚Ťiilor de energie solar─â

in Business, Energie, Legislatie 18 July 2018 46 Views

Odat─â cu promulgarea┬áLegii pentru aprobarea Ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea ╚Öi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, s-a f─âcut┬áun pas ├«nainte extraordinar din punct de vedere al procesului de autorizare, consider─â fondatorii energiaTA. P├ón─â acum rom├ónii care aveau sisteme de panouri fotovoltaice nu puteau injecta energia electric─â ├«n re╚Ťea, fiind nevoi╚Ťi deseori s─â treac─â printr-un proces de autorizare lung de peste 450 zile, anevoios cu peste 12 autoriza╚Ťii ╚Öi scump.

100 milioane de euro pentru subven╚Ťionarea cump─âr─ârii instala╚Ťiilor de energie solar─â

Acum doi ani am ├«nceput acest proces pentru a face posibili Prosumatorii posibili ├«n Rom├ónia si nu a fost deloc simplu, dar am crezut cu t─âria ca rom├ónii trebuie sa poat─â sa ├«╚Öi produc─â energia ╚Öi am f─âcut tot ce am putut pentru a rezolva aceast─â problem─â.┬áAcum datorit─â eforturilor depuse de energiaTa, Patres si Greenpeace, 3 ONG-uri, ├«mpreun─â cu o parte dintre membri parlamentului ╚Öi comisiei, acest lucru este posibil, fiind ├«nc─â o dovad─â c─â parteneriate dintre mediul guvernamental ╚Öi non-guvernental pot fi de succes ╚Öi ar trebui ├«ncurajate.┬áSuntem ner─âbd─âtori sa vedem sute de mii de mici produc─âtori de energie curat─â in Romania ├«n urm─âtorul anÔÇŁ, a declarat Mihai Toader-Pasti, Co-fondator energiaTA.

Potrivit reprezentan╚Ťilor energiaTA, Autoritatea Fondului pentru Mediu ar urma s─â aloce 100 milioane de euro pentru subven╚Ťionarea cump─âr─ârii instala╚Ťiilor de energie solar─â, incluz├ónd panourile, sistemul electric ╚Öi invertorul. Astfel, aproximativ 28.000 de rom├óni ar putea primi c├óte 3.500 euro pentru echipamente cu putere instalate de maxim 3kW. Mai multe detalii vor ap─ârea ├«n ghidul ce va fi publicat pe site-ul afm.ro

Cine poate fi prosumator?

Printre cele mai importante nout─â╚Ťi pe care noua lege le aduce, se num─âr─â ╚Öi obligativitatea distribuitorilor s─â fac─â posibil─â racordarea ├«n 30 zile ╚Öi obligativitatea Furnizorilor de energie electric─â sunt obliga┼úi s─â achizi╚Ťioneze energia electric─â. ├Än plus prosumatorii sunt scuti╚Ťi de la plata tuturor obliga╚Ťiilor fiscale ├«n factura de energie electric─â, asta ├«nseamn─â c─â nu mai este nevoie de o firm─â sau de un PFA.

Prosumator poate fi orice persoană fizică sau juridică care își dorește un echipament de energie din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum și poate vinde energia electrică, atâta timp cât activitatea specifică nu este producerea energiei electrice.

energiaTa va oferi consultan╚Ť─â gratuit─â sub forma elabor─ârii unor ghiduri care s─â ├«i ajute pe viitorii prosumatori s─â ├«n╚Ťeleag─â fenomenul, tehnologiile ╚Öi s─â parcurg─â etapele necesare pentru a putea injecta ├«n re╚Ťea.

Nu doar locuin╚Ťele sunt acceptate, ci ╚Öi un bloc, o zon─â reziden╚Ťial─â, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau ├«n acela╚Öi sistem de distribu╚Ťie ├«nchis, cu condi╚Ťia ca, ├«n cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activit─â╚Ťi s─â nu constituie activitatea lor comercial─â sau profesional─â primar─â

Iohannis a promulgat legea care permite cet─â╚Ťenilor s─â livreze energie electric─â ├«n re╚Ťea

C├ó╚Ťi bani vor primi rom├ónii pe energia injectat─â?

├Än 2018 rom├ónii vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh injectat ├«n re┼úea, fiind de asemenea scuti╚Ťi de la orice obliga╚Ťii fiscale. Prosumatorii nu vor primi banii direct, ci se va face o regularizare pe factur─â, o diferen╚Ť─â ├«ntre banii pl─âti┼úi pentru energia consumat─â ┼či cea v├óndut─â ├«n re╚Ťea.

Comentarii

comentarii