Peste 100 de specii noi de plante au fost descoperite în 2018

in Biodiversitate 27 December 2018 74 Views

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au descoperit 128 de specii noi de plante vasculare ╚Öi 44 de specii noi de fungi ├«n 2018, ├«ns─â multe dintre ele se ├«ndreapt─â deja spre dispari╚Ťie.

Printre noile descoperiri se num─âr─â un copac de jungl─â care poate atinge 24 de metri, Talbotiella cheekii. Acesta este deja pe cale de dispari╚Ťie ├«n Guinea din cauza defri╚Ö─ârilor p─âdurilor tropicale.

Martin Cheek, biolog la Kew Gardens, a declarat c─â este incredibil c─â ├«nc─â descoperim specii noi de plante ╚Öi fungi, ├«ns─â avertizeaz─â c─â majoritatea noilor plante se afl─â ├«n zone neprotejate ╚Öi sunt foarte vulnerabile la extinc╚Ťie.

ÔÇ×Este f─âr─â ├«ndoial─â o curs─â contra timpului. Dac─â speciile nu sunt descoperite ├«n mod oficial ╚Öi numite, Uniunea Interna╚Ťional─â pentru Conservarea Naturii nu va accepta o evaluare a st─ârii de conservare a acestora. Atunci speciile au o ╚Öans─â mai bun─â de a supravie╚Ťui.ÔÇŁ

Cheek a publicat un studiu care detalia descoperirea unui copac ├«n Camerun, Vepris bali, despre care se crede c─â a disp─ârut ├«nainte s─â fie numit. El sper─â c─â numirea lui va ├«ncuraja oamenii s─â ├«l caute, dup─â ce a fost g─âsit acum c├ó╚Ťiva ani ├«ntr-o rezerva╚Ťie natural─â din Camerun.

ÔÇ×Multe dintre aceste noi specii au poten╚Ťiale beneficii pentru umanitate, de la frumoase plante de ghiveci la noi medicamente sau culturi, dar din p─âcate descoperim c─â majoritatea acestor noi specii sunt amenin╚Ťate cu dispari╚Ťia din cauza distrugerii habitatelor, sau chiar probabil au disp─ârut deja.ÔÇŁ, a declarat Cheek pentru The Guardian.

Mii de specii de plante pu╚Ťin cunoscute sunt ├«n pericol de dispari╚Ťie

O alt─â plant─â, Lebbiea grandiflora, a fost descoperit─â l├óng─â o cascad─â ├«n Sierra Leone. Este clasificat─â deja ca amenin╚Ťat─â critic de c─âtre IUCN, din cauza impactului negativ al exploat─ârilor miniere ╚Öi al unui proiect hidroelectric. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â se tem c─â va disp─ârea ├«n urm─âtorii doi ani, iar Cheek inten╚Ťioneaz─â s─â culeag─â semin╚Ťe pentru a o conserva.

O nou─â specie de orhidee, Paphiopedilum papilio-laoticus, a fost descoperit─â pe pia╚Ťa neagr─â ├«n capitala Laosului, Vientiane, de c─âtre Andre Schuiteman, cercet─âtor la Kew, care a descris planta ca fiind ÔÇ×o specie spectaculoas─â dar foarte amenin╚Ťat─â, cu un imens poten╚Ťial horticol.ÔÇŁ Specia este pe cale de dispari╚Ťie deoarece colec╚Ťionarii comerciali de plante fac comer╚Ť ilegal cu specii native s─âlbatice pe pie╚Ťele locale ╚Öi prin internet.

Green Report Shop Produse ECO

Planta cu flori Kindia gangan, descoperit─â pe st├ónci de gresie ├«n Guinea, este polenizat─â de c─âtre lilieci. Analiza polenului arat─â c─â acesta con╚Ťine peste 40 de substan╚Ťe chimice triterpenoide, care au beneficii medicinale ╚Öi sunt studiate pentru propriet─â╚Ťile lor anti-cancerigene.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii