123 de ţestoase uriaşe au fost furate de la un centru din Insulele Galapagos

in Biodiversitate 13 October 2018 148 Views

Hoţii au furat 123 de pui de ţestoase uriaşe de la un centru de creştere a acestor animale din Insulele Galápagos, a informat Ministerul Mediului din Ecuador. Reptilele sunt una dintre speciile cele mai iconice din arhipelagul Pacificului.

Procurorii au deschis o anchetă privind acest furt – căruia i-au căzut victime ţestoase din speciile Chelonoidis vicina şi Chelonoidis guntheri – de la centrul de pe insula Isabela, a indicat ministerul.

“Toți puii au fost luați imediat – 123 în totalitate. A fost un jaf”, a declarat parlamentarul local, Washington Paredes, agenției de presă Agence France-Presse.

În momentul dispariției lor, puii erau adăpostiți la centrul Arnaldo Tupiza din Isabela, cea mai mare insulă din arhipelagul Oceanului Pacific. Centrul are mulţi angajaţi, de la pădurari, voluntari la ofițeri de securitate, dar Paredes a spus că nu există camere sau senzori de lumină.

“Ţestoasele sunt doar acolo. Dacă cineva vrea să meargă noaptea și să fure, poate face acest lucru”, a spus el.

Ţestoasele de Galapagos reprezintă o atracţie turistică majoră pentru Ecuador. Ţara are sancţiuni aspre pentru infracţiunile legate de mediu, astfel că, în caz că vor fi prinşi, hoţii riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

În Insulele Galápagos trăiesc 12 specii de broască ţestoasă, una pentru fiecare dintre cele mai importante insule ale acestui arhipelag, înscris din 1979 în patrimoniul mondial UNESCO.

Arhipelagul vulcanic, localizat la aproximativ 1.000 de kilometri de coasta Ecuadorului găzduiește o gamă variată de plante și animale care nu se găsesc în altă parte a planetei. Charles Darwin a vizitat în Galapagos în 1835, iar creaturile pe care le-a observat mai târziu și-a inspirat teoria evoluției și a selecției naturale.

O altă specie de ţestoasă de Galápagos (Chelonoidis abingdonii) a dispărut în 2012, atunci când ultimul exemplar de sex masculin, supranumit “Singuraticul George”, a murit.

Comentarii

comentarii