13/01/09 – WWF – Stoparea furnizarii de gaze de catre Rusia, un argument puternic pentru adoptarea energiilor verzi

Intreruperea recenta a furnizarii de gaze de catre Gazprom reprezinta un ceas desteptator pentru Europa, in ce priveste importanta eficientei energetice si dezvoltarea surselor de energie regenerabila. E timpul ca Europa sa investeasca in surse de energie curata si sa faca eforturi de imbunatatire a eficientei energetice, potrivit unui comunicat WWF.

WWF nu se pronunta asupra conflictului dintre Rusia si Ucraina, dar accentueaza faptul ca dependenta statelor europene de Rusia trebuie sa inceteze, propunand masuri ambitioase de economisire a energiei si de dezvoltare a energiilor regenerabile.

Uniunea Europeana importa anual echivalentul in gaze a 100 de milioane de tone de petrol, ceea ce reprezinta un sfert din consumul total al Uniunii Europene. Pana acum, WWF a incurajat folosirea gazelor naturale ca alternativa mai putin poluanta, benefica pe termen mediu, la energia bazata pe carbune si petrol.

Prin urmare, criza de gaze naturale nu ar trebui sa indrepte atentia Europei spre sursele de energie bazate pe carbune sau petrol. Dimpotriva, e o oportunitate imensa de exploatare si dezvoltare a surselor de energie curata, bazata cum ar fi vantul si lumina solara, arata comunicatul.

„Potrivit unui raport publicat de Eurima in 2007, cladirile sunt responsabile pentru 40% dintre emisiile de carbon din Uniunea Europeana. Din acest punct de vedere, o revizuire a directivei UE din 2002, privind performanta energetica a cladirilor, este o oportunitate extraordinara pentru a reduce consumul de energie cu exact cantitatea pe care Uniunea Europeana o importa de la rusi”, a declarat Arianna Vitali, responsabil WWF pe Politici de Eficienta Energetica a Cladirilor.

O solutie inteleapta pentru eficientizarea energetica a cladirilor o reprezinta cladirile verzi. Acest concept se bazeaza pe economia de resurse si pe energia regenerabila, avand ca obiectiv reducerea amprentei ecologice si a efectelor negative asupra sanatatii umane. Beneficiile cladirilor verzi nu se rezuma, astfel, doar la mediul inconjurator, ci se observa si in plan social si economic.

Din aceasta perspectiva, programul Casa Verde, initiat anul trecut de Ministerul Mediului din Romania reprezinta, in ciuda punctelor slabe pe care le prezinta, o initiativa laudabila.

In plus, Romania se bucura de existenta unui Consiliu pentru Cladiri Verzi, Romania Green Building Council, o organizatie ce incurajeaza aparitia conditiilor de piata, educationale si legislative, necesare transformarii industriei constructiilor in scopul crearii si renovarii unor cladiri performante care sa fie atat sustenabile, cat si profitabile.

spot_img

Ultimele știri