În 14 ani, România a realizat doar 9 kilometri de perdele forestiere

in Biodiversitate, Legislatie 1 September 2016 543 Views

Rom├ónia are un necesar de perdele forestiere pentru┬á protec╚Ťia drumurilor na╚Ťionale ╚Öi autostr─âzilor estimat la o lungime de aproximativ 1.720 de km, iar ├«n ultimii 14 ani, din cauza neconcordan╚Ťelor legislative s-a reu╚Öit realizarea a doar 9 km de perdele forestiere, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, Cristiana Pa╚Öca Palmer.

perdele forestiere

Una din cauzele principale pentru care p├ón─â acum nu s-a rezolvat problema perdelelor forestiere, este legat─â de procedura complicat─â de expropiere, reglementat─â de dou─â acte normative distincte, respectiv Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauz─â de utilitate public─â, necesar─â realiz─ârii unor obiective de interes na╚Ťional, jude╚Ťean ╚Öi local ╚Öi Legea nr.289/2002 privind perdelele forestiere de protec╚Ťie. Cele dou─â legi prevedeau, ├«ns─â, proceduri de expropriere diferite”, a explicat Cristiana Pa╚Öca Palmer.

Aceasta a precizat c─â┬áprin OUG┬ápentru modificarea Legii nr.289/2002 privind perdelele forestiere de protec╚Ťie,┬áadoptat de Guvern ├«n ╚Öedin╚Ťa din 31 august 2016, expropierea pentru c─âile de comunica╚Ťie se va face de-acum ├«ncolo doar utiliz├ónd prevederile Legii nr.255/2010.

A╚Öadar, Romsilva beneficiaz─â acum de cadrul legal pentru demararea de urgen╚Ť─â a procedurilor de expropriere ╚Öi am cerut conducerii Romsilva s─â ac╚Ťioneze cu celeritate pentru demararea exproprierilor ╚Öi a lucr─ârilor de plantare de perdele forestiere pentru a asigura at├ót protec╚Ťia cet─â╚Ťenilor c├ót ╚Öi a infrastructurii pe timp de iarn─â, a mai spus ministrul Mediului.

Comentarii

comentarii