Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

14 octombrie – Ziua Internaţională a DEEE: 50 de milioane de tone vor fi generate la nivel global, în 2019

La nivel global se estimează că, în 2019, vor fi generate 50 de milioane de tone de deşeuri provenite de la echipamente electrice şi electronice (DEEE), din această cantitate doar 20% fiind reciclată, arată datele internaţionale, citate de Asociaţia Environ cu ocazia Zilei Internaţionale a Deşeurilor Electrice.

Asociaţia Environ se alătură celor 100 de organizaţii din 40 de ţări care sărbătoresc pe 14 octombrie cea de-a doua ediţie a Zilei Internaţionale a Deşeurilor Electrice. Evenimentul atrage atenţia asupra problemei în creştere a deşeurilor provenite de la echipamente electrice şi electronice (DEEE).

Ziua Internaţională a Deşeurilor Electrice (IEWD) este o iniţiativă a WEEE Forum, care reuneşte părţile interesate din domeniu, promovând eliminarea corectă a echipamentelor electrice şi electronice în vederea reutilizării şi reciclării acestora.

În acest an, Asociaţia Environ marchează Ziua Internaţională a Deşeurilor Electrice prin organizarea unei expoziţii cu tema „Amintirile rămân cu tine, vechiturile rămân la noi”, plecând de la conceptul că românii dezvoltă un oarecare ataşament faţă de obiectele vechi.

În 2019, se estimează că la nivel global vor fi generate 50 milioane tone de DEEE-uri. Jumătate dintre acestea reprezintă device-uri personale, respectiv calculatoare, telefoane, tablete şi televizoare, restul fiind electrocasnice mai mari şi echipamente de încălzire şi răcire.

Din totalul deşeurilor electrice generate în decursul unui an, doar 20% sunt reciclate, ceea ce înseamnă că 40 de milioane de tone DEEE-uri sfârşesc anual în gropile de gunoi, arse sau tranzacţionate şi tratate ilegal în afara standardelor, spune asociaţia. Astfel, se pierd numeroase materii prime valoroase şi critice din lanţul de aprovizionare, cauzând probleme serioase de sănătate şi de mediu prin transferuri ilegale de deşeuri către ţările în curs de dezvoltare.

„Prin noile obiective de colectare se urmăreşte ca aproximativ 10 milioane de tone, sau aproximativ 20 kg pe cap de locuitor, să fie colectate separat. O rată de colectare atât de mare ar fi imposibil de atins fără implicarea tuturor actorilor, inclusiv a cetăţenilor. Suntem încrezători că Ziua Internaţională a Deşeurilor Electrice va contribui la creşterea conştientizării acestei probleme, iar cu ajutorul societăţii să putem îmbunătăţi ratele de colectare nu numai în Europa, ci şi la nivel global”, susţine Pascal Leroy, directorul general al WEEE Forum.

La ora actuală, rata minimă anuală de colectare este de 45%, iar din 2021 va creşte la 65% din greutatea medie a aparatelor introduse pe piaţă în cei trei ani precedenţi.

„Din 2019, rata minimă de colectare anuală pentru statele membre UE va fi de 65% din greutatea medie a aparatelor introduse pe piață în ultimii trei ani sau, alternativ, 85% din DEEE generate. Noile obiective de colectare urmăresc ca aproximativ 10 milioane de tone, sau aproximativ 20 kg/locuitor, să fie colectate separat. O rată de colectare atât de ambițioasă este imposibil de atins fără implicarea tuturor actorilor, inclusiv a cetățenilor”, adaugă Leroy.

Ziua Internaţională a Reciclării Deşeurilor Electrice a fost lansată în anul 2018, pe 14 octombrie, de organizaţia pan-europeană WEEE Forum, cu sprijinul membrilor săi.

Asociaţia Environ este o organizaţie colectivă ce instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi, respectiv, al celui de baterii şi acumulatori portabili, promovând activ conceptele de colectare selectivă, reciclare şi economia circulară în ţara noastră.

spot_img

Ultimele știri