14/05/08 Salvati Delta – Salvati Delta si Eco-Pontica date in judecata pentru respectarea legislatiei

„Salvati Delta” si Eco-Pontica date in judecata pentru respectarea legislatiei

Organizatiile de mediu Fundatia Eco-Pontica si Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” au contestat studiul de impact asupra mediului realizat pentru deschiderea unei noi cariere in Parcul National Muntii Macinului. Rezultatul: investitorul da in judecata organizatiile de mediu pentru implicare in actiuni de mediu si respectarea legislatiei.

In luna ianuarie 2008, in cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru investitia „Amenajare exploatare cariera”- perimetrul Derea-Anton-Suluk a firmei SC Eco SA Braila, organizatiile Eco-Pontica si Salvati Delta au trimis o contestatie autoritatilor de mediu locale si centrale cerand ca aceasta cariera sa nu fie deschisa in interiorul unor situri Natura 2000, precum si in imediata vecinatate a Parcului National Muntii Macinului. Aceasta pozitionare a carierei face imposibila din punct de vedere tehnic (indiferent de solutiile adoptate) asigurarea protectiei speciilor si habitatelor prioritare protejate legal, ceea ce incalca legislatia nationala si pe cea a Uniunii Europene (inclusiv obligatiile Romaniei din tratatele de aderare). Deschiderea carierei va duce inevitabil la aplicarea unor sanctiuni din partea Comisiei Europene, Romania avand responsabilitati directe in ceea ce priveste gestionarea retelei Natura 2000 de pe teritoriul national.

Desi actiunea celor doua ONG-uri reprezinta un demers legal si intemeiat, societatea Eco SA Braila a dat in judecata cele doua organizatii, acuzandu-le ca au determinat blocarea si intarzierea emiterii acordului de mediu, actionand astfel in interesul unei societati concurente, SC Hidromineral SA Greci, care actioneaza in acelasi perimetru. Deschiderea respectivei cariere concurente a fost la randul ei contestata vehement de catre organizatiile de mediu, insa prin interventii politice aceasta a fost posibila prin modificarea limitei Parcului National Muntii Macinului. Modificarea limitelor Parcului este, in continuare, dezaprobata de organizatii de mediu, Consiliul Stiintific al Parcului National Muntii Macinului si Muzeul Grigore Antipa.

„Partea vatamata”, SC Eco SA Braila solicita daune materiale de 258.226 lei si daune morale de 100.000 lei pentru „acoperirea daunelor cauzate societatii (…) prin blocarea si intarzierea emiterii acordului de mediu (act administrativ unilateral cu caracter individual) prin coparticiparea voluntara si CU rea-credinta a celor trei parate, act necesar societatii (…) pentru indeplinirea obiectului de activitate conform statutului”, conform citatiei trimise celor doua organizatii.

Costel Popa, directorul Asociatiei „Salvati Dunarea si Delta”, a declarat:
„Daca minerii foloseau bata pentru a-i reduce la tacere pe cei care vorbeau liber, daca neo-comunistii post-decembristi spuneau ca societatea civila e cumparata de interese straine, iata ca a aparut o noua forma de a pune pumnul in gura organizatiilor non-guvernamentale: le dam in judecata pentru ca isi fac treaba conform legii si promoveaza protectia mediului. Asteptam decizia instantei pentru a vedea daca am intrat in Europa sau suntem o tara bananiera”.

Florin Palade, presedintele Fundatia Eco-Pontica, a declarat:
„In studiul de impact comandat de Eco SA se precizeaza ca pe suprafata pe care isi va desfasura activitatea de extractie nu exista habitatele si speciile de pasari pentru care au fost declarate acele situri de importanta comunitara si arii de protectie speciala avifaunistica. Dovezi ca nu exista?… Nu sunt. Dovedirea inexistentei unor habitate sau specii anterior determinate in siturile respective trebuie sa se faca printr-un monitoring indelungat (cel putin un an) de catre specialisti in biodiversitate. In continuare, Eco-Pontica se va opune desfasurarii unor activitati distructive in acest sit Natura 2000, indiferent de companie.”

Persoane de contact:
Anamaria Bogdan, Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” – tel. 0729 882 904, anamaria.bogdan@salvatidelta.ro
Florin Palade, Fundatia Eco-Pontica – tel. 0726 766105, contact@eco-pontica.ro

Note pentru jurnalisti

1. Contestatia a fost trimisa pe 21 ianuarie 2008 de catre Fundatia Eco-Pontica si Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Agentiei pentru Protectia Mediului Tulcea, Consiliului Judetean Tulcea, Inspectoratului de Stat in Constructii, Garzii de Mediu Tulcea, Garzii Nationale de Mediu, Guvernului Romaniei, Primariei Macin, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

2. Cele trei parate in procesul intentat de SC ECO Braila SA sunt: Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea, Fundatia Eco-Pontica si Asociatia „Salvati Dunarea si Delta”. Prima infatisare a avut loc pe 6 mai 2008, insa partea vatamata, SC ECO Braila SA nu s-a prezentat.

3. Contestatia si documentele trimise de SC ECO Braila SA celor doua organizatii de mediu si APM Tulcea vor fi puse la dispozitia celor interesati.

spot_img

Ultimele știri