Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

15 noi substante, pe lista celor 33 de poluanti din apele UE

Imbunatatirea calitatii apei in UE ar putea fi in pericol din cauza unor noi forme de poluare chimica, atentioneaza Comisia Europeana, care propune adaugarea a 15 substante chimice pe lista celor 33 de poluanti, monitorizati si controlati in apele de suprafata din UE.

Printre cele 15 substante se numara substante chimice industriale, precum si substante utilizate in produse biocide, in produse farmaceutice si in produse de protectie a plantelor. Acestea au fost selectate pe baza unor dovezi stiintifice ca pot prezenta un risc semnificativ pentru sanatate.

"Poluarea apei este unul dintre motivele de ingrijorare cel mai des citate in legatura cu mediul de catre cetatenii UE. Salut acest progres, deoarece este clar ca raspunde asteptarilor oamenilor. Aceste 15 substante chimice suplimentare trebuie monitorizate si controlate pentru a ne asigura ca nu prezinta un risc pentru mediu sau pentru sanatatea umana”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

"Noua propunere de Directiva privind modificarea Directivei 2008/105/CE urmeaza sa fie discutata luna aceasta pentru prima data in cadrul Consiliului European. In acest scop, Consiliul European a creat un Grup de Lucru pe Mediu privind substantele prioritare, grup format din reprezentantii tuturor statelor membre ai UE. Din partea Romaniei, sunt desemnati sa participe atasatii pe politici de mediu ai Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE, iar suportul tehnic sa fie acordat de catre expertii Ministerului Mediului si Padurilor (MMP), si dupa caz, cei ai Administratiei Nationale Apele Romane. Textul Directivei propuse impreuna cu o serie de documente suport au fost distribuite Reprezentantelor Permanente ale Statelor Membre UE in urma cu o saptamana. Discutarea acestei propuneri in Consiliul European va fi un proces de lunga durata (in general 1-2 ani). La nivel national, Ministerul Mediului si Padurilor va consulta factorii implicati in vederea elaborarii pozitiei Romaniei cu privire la textul Directivei propuse, punct de vedere care va fi sustinut la intalnirile Grupului de Lucru al Consiliul European",  declarat, pentru Green Report, Ana Maria Agiu, purtator de cuvant Administratia Nationala Apele Romane (ANAR).

Actualizarea va fi realizata printr-o revizuire a Directivei privind substantele prioritare in domeniul calitatii apei. Aceste noi substante sunt propuse in urma unei analize care a studiat riscurile prezentate de circa 2. 000 de substante, in functie de nivelul lor in apele de suprafata si de periculozitatea, productia si utilizarile lor.

Pentru sase dintre cele 15 substante prioritare noi, clasificarea propusa ar necesita ca emisiile in apa ale acestor substante sa fie eliminate progresiv in urmatorii 20 de ani. Propunerea include, de asemenea, standarde mai stricte pentru patru substante reglementate in prezent, precum si obligatia de a elimina treptat emisiile altor doua substante aflate deja pe lista.

Cele 15 substante prioritare suplimentare propuse

-substante utilizate in produse de protectie a plantelor: aclonifen, bifenox, cipermetrin, dicofol, heptaclor, chinoxifen;
-substante utilizate in produse biocide: cibutrin, diclorvos, terbutrin;
-substante chimice industriale: acid sulfonic perfluorooctanic (PFOS), hexabromociclododecan (HBCDD);
-subproduse de combustie: dioxina si PCB-uri de tipul dioxinei;
-substante farmaceutice: 17 alfa-etinilestradiol (EE2), 17 beta-estradiol (E2), diclofenac.

Farmaceuticele, pe lista

Includerea produselor farmaceutice este propusa pentru prima oara. Propunerea nu pune sub semnul intrebarii valoarea medicinala a acestor substante, ci abordeaza potentialele efecte daunatoare ale prezentei lor in mediul acvatic.

Concentratiile care depasesc pragurile propuse pot afecta sanatatea populatiei piscicole, scazand rata de reusita a procesului de reproductie, de exemplu, si daunand altor organisme vii. Gradul nostru de cunoastere privind impactul produselor farmaceutice asupra mediului a sporit considerabil in ultimii ani, iar propunerea se bazeaza pe cele mai recente cunostinte stiintifice.

De asemenea, Comisia propune imbunatatiri privind monitorizarea si raportarea poluantilor chimici prezenti in apa, precum si un mecanism pentru obtinerea de informatii mai bune cu privire la concentratiile altor poluanti, in cazul carora ar putea fi necesara reglementarea in viitor la nivelul UE.

Propunerea Comisiei este insotita de un raport catre Parlamentul European si catre Consiliu cu privire la rezultatul acestei revizuiri a listei existente a substantelor reglementate.

Etapele urmatoare

Comisia propune lista revizuita ca parte a unei directive de modificare a Directivei‑cadru privind apa (DCA) si a Directivei privind standardele de calitate a mediului (DSCM). Propunerea va fi inaintata Consiliului si Parlamentului, pentru a fi discutata si adoptata.

Ca regula, statele membre trebuie sa garanteze respectarea standardelor de calitate a mediului pentru substantele prioritare noi pana in 2021 (termenul limita pentru cel de‑al doilea plan privind managementul bazinelor hidrografice). In anumite cazuri sunt posibile termene mai lungi, daca sunt aplicabile conditiile de derogare stabilite in DCA.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri