15 ONG-uri au transmis o scrisoare Comisiei Europene privind modificării Legii Vânătorii

15 ONG-uri, printre care și WWF, au alertat, luni, 7 octombrie, Comisia Europeană cu privire la încălcarea flagrantă a legislației europene prin adoptarea modificărilor la Legea Vânătorii, care scoate ursul de pe lista speciilor strict protejate.

Foto: Pixabay

Organizațiile au solicitat executivului european o poziție publică față de această tentativă, precum și o reacție cât mai rapidă, pentru a convinge Camera Deputaților să nu comită o ilegalitate.

„Imediat după aprobarea din Senat, WWF România i-a cerut prim-ministrului Viorica Dăncilă să reacționeze la această inițiativă. Din raportul comun menționat se poate concluziona că la dezbaterea privind propunerea finală legislativă au participat reprezentanții Guvernului, Ion Cîmpeanu – secretar de stat la Ministerul Mediului și Ilie Mihalache – director la Ministerul Apelor și Pădurilor. Totuși, până la această dată, nicio reacție oficială nu a fost anunțată din partea acestor instituții publice sau din partea Guvernului Român/a prim-ministrului Viorica Dăncilă. Credem că Guvernul Român ar fi trebuit să se poziționeze împotriva adoptării acestui amendament la Legea Vânătorii, subliniind că acest amendament nu este susținut de Comisia Europeană și nu are justificări clare, bazate pe studii de specialitate privind creșterea numărului populației urșilor sau rata de creștere”, au transmis aceștia.

Semnatarii scrisorii sunt WWF, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, Federația Coaliția Natura 2000, Fauna & Flora International, Humane Society International – România, Fundația Conservation Carpathia, Asociația Parcul Natural Văcărești, Asociația Altitudine, Asociația Kogayon, Asociația Wilderness Research and Conservation, Asociația Aqua Crisius, Animal Rescue and Care Association, Animal Society, Fundația Adăpostul Speranța și Fundația Visul Luanei. 

„De departe cel mai periculos și controversat amendament propus (cu nr. 20) la Legea vânătorii, este art. IV, care propune mutarea ursului brun din anexa II in anexa I a legii, adică de a da ”liber” vânătorii la urs, așa cum se practică în mod curent de exemplu la iepurele de câmp sau vulpe. O astfel de modificare dacă s-ar adopta, nu doar că ar fi în contradicție cu legislația europeană și națională de mediu, ci ar crea dezechilibre și mai mari în populația de urs, recoltarea vizând cel mai probabil exemplarele mari și viguroase, ceea ce ar scădea diversitatea genetică a acesteia și nu numai”, se arată, separat, într-o poziție comună a 21 de ONG-uri.

Senatul a adoptat, pe 25 septembrie, o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic. Ursul a fost scos de pe lista animalelor pentru care vânătoarea era interzisă şi a fost inclus, pentru o perioadă de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului.

 Pentru urs, aceste perioade sunt 1 aprilie – 30 mai şi 1 septembrie – 1 decembrie, iar cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite este de 20.000 de euro în care vânarea este permisă şi 40.000 de euro în afara acestor perioade.

spot_img

Ultimele știri