15.842 certificate verzi tranzactionate in martie, pe OPCOM

in Stiri 20 March 2009 100 Views

Numarul certificatelor verzi tranzactionate in martie pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 15.842 unitati, fiind de 22,5 ori mai mare fata de cel din luna precedenta, cand au fost tranzactionate 712 certificate verzi, anunta Agerpres.

Pretul de inchidere a fost de 215,34 lei/certificat, conform datelor publicate pe site-ul Operatorului Pietei de Energie – OPCOM. In martie, au fost lansate 18 oferte de cumparare si 10 de vanzare. Anul trecut, numarul certificatelor verzi tranzactionate pe PCCV s-a ridicat la 95.593 unitati, preturile variind intre 142,72 lei/certificat si 194,09 lei/certificat.

Incepand cu data de 1 decembrie 2006, a intrat in vigoare Regulamentul de organizare si functionare a Pietei de Certificate Verzi, aprobat prin Ordinul ANRE 22 din 18 octombrie 2006. Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie. Producatorii primesc pentru fiecare unitate de energie electrica livrata in retea (1 MWh), un Certificat Verde, care poate fi vandut separat de energia electrica, pe Piata de Certificate Verzi. Pentru indeplinirea obligatiei, furnizorii trebuie sa detina un numar de Certificate Verzi egal cu cota de energie electrica din surse regenerabile de energie impusa.

Pretul Certificatelor Vezi variaza intr-un interval stabilit prin Hotarare de Guvern. Pretul minim este impus pentru protectia producatorilor, iar pretul maxim, pentru protectia consumatorilor. Pentru perioada 2005-2012 valoarea anuala minima si maxima de tranzactionare a certificatelor verzi este de 24 Euro/certificat, respectiv 42 Euro/certificat, calculata la cursul de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei, pentru ultima zi lucratoare a lunii decembrie din anul precedent.

Comentarii

comentarii