16/12/2009 MaiMultVerde – Cicloteque, centrul de inchiriat biciclete, isi inchide portile pe perioada iernii

Asociatia MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank anunta inchiderea centrului de inchiriat biciclete Cicloteque pe perioada iernii. In al doilea an de functionare, Cicloteque a avut 8000 utilizatori, a amplasat rasteluri pentru biciclete in 20 locatii din Bucuresti si a sustinut numeroase evenimente cicliste, toate acestea pentru a incuraja mersul pe bicicleta. Cicloteque isi va redeschide portile in primavara 2010 cu noi biciclete si oferte.

In 2009, Cicloteque a reusit sa atraga un numar de aproximativ 8000 de utilizatori, dintre care 1200 abonati si 6800 utilizatori „de agrement" (cei care inchiriaza biciclete pentru cateva ore). Bicicletele au fost inchiriate pentru un numar total de aproape 30.000 ore, ceea ce la o medie de 10 km parcursi pe ora, reprezinta o economie de 45 tone de CO2 emise in atmosfera. Comparativ cu 2008, anul deschiderii, numarul utilizatorilor si a orelor de inchiriere a crescut de trei ori, ceea ce demonstreaza interesul bucurestenilor pentru acest mijloc de transport nepoluant.

Deschis in august 2008 ca o solutie la problema transportului in Bucuresti, Cicloteque a pus la dispozitia doritorilor un parc velo de 150 de biciclete, cu 50 mai multe decat in 2008, accesoriile necesare utilizarii acestora (antifurt, casca de protectie, manusi, genunchiere etc.) si rasteluri pentru parcarea bicicletelor. Cicloteque s-a redeschis in luna aprilie si a functionat timp de opt luni in fiecare zi a saptamanii, pana la 1 decembrie, intre orele 8:00-22:00 (luni pana vineri), respectiv 10:00-22:00 (sambata si duminica). Bicicletele au putut fi inchiriate fie in baza unui abonament, fie in regim de agrement (fara abonament). Centrul de inchiriat biciclete Cicloteque este sustinut financiar de UniCredit Tiriac Bank.

Pentru utilizatorii de biciclete, Cicloteque a organizat si sustinut mai multe evenimente (Ciclopromenada nocturna 3, Bike Walk #4, Ziua fara masini in orasul meu, Ciclotura de toamna, Concursul foto Cicloteque) si a pus la dispozitia doritorilor biciclete gratis pentru Noaptea Muzeelor si Noaptea Institutelor Culturale. Pe langa infrastructura pusa la dispozitia biciclistilor de Primaria Bucuresti, 58 km de piste amenajate, Cicloteque a amplasat suporturi pentru parcarea bicicletelor (rasteluri) in 20 de locatii importante din Capitala, dintre care amintim Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul Taranului Roman, Politehnica – Facultatea de Electronica, Cafeneaua Actorilor Universitate, Cladirea Ark din Calea Rahovei, Pavilionul UniCredit din Piata Victoriei, precum si in parcurile Herastrau, Cismigiu, Tineretului, Carol si Circului.

Pentru 2010, MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank, prin proiectul Cicloteque, isi propun sa deschida al doilea centru in Bucuresti si sa amplaseze rasteluri pentru biciclete si in alte puncte importante din oras, sa continue colaborarea cu primaria Municipiului Bucuresti pentru imbunatatirea infrastructurii pentru biciclisti si reglementarea dotarii obligatorii a cladirilor publice cu rasteluri, precum si sustinerea evenimentelor si proiectelor cicliste.

Prin Cicloteque, MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank propun o solutie directa de transport alternativ pentru a reduce emisiile cauzate de traficul rutier. La 10 kilometri parcursi, o bicicleta va reduce dioxidul de carbon pe care l-ar fi emis un autovehicul pe aceeasi distanta cu 1500 de grame. Folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ pentru deplasarea in oras este deja o masura adoptata eficient in foarte multe capitale europene, iar Bucurestiul a pasit de curand pe acelasi drum. Toate informatiile despre centru sunt disponibile pe pagina web a proiectului: www.cicloteque.ro.

spot_img

Ultimele știri