17 angajați ai Romsilva au fost agresați de braconieri și hoții de lemne, de la începutul anului

in Biodiversitate, Legislatie 30 May 2017 106 Views

De la începutul anului, au fost înregistrate șaptesprezece cazuri de agresiune asupra angajaților Romsilva care asigură paza pădurilor, din aceștia, opt necesitând îngrijiri medicale. În ultimii nouă ani au fost înregistrate, în total, 268 de agresiuni asupra personalului silvic.

Ultimul caz de agresiune a fost înregistrat pe raza Ocolului Silvic Dragomirești din cadrul Direcției Silvice Maramureș. Angajatul Romsilva a fost agresat de către două persoane necunoscute, în timpul patrulării în cantonul silvic, acesta fiind lovit, ulterior cei doi agresori deposedându-l de arma de serviciu, răgând două focuri de armă spre pădurar, fără a-l nimeri.

Pădurarul se afla într-o zonă neacoperită de telefonia mobilă, fiind descoperit ulterior de șeful de district, cu multiple traumatisme. Acesta a fost transportat la Spitalul din Borșa, fiind în continuare internat. Arma de serviciu a fost predată ulterior de două persoane la sediul Poliției orașului Borșa”, spun reprezentanții Romsilva.

În ultima perioadă, Romsilva a intensificat activitățile de pază și control în fondul forestier de stat, ceea ce a condus la o scădere a tăierilor ilegale cu 16,27% anul trecut și cu încă 20,86% în primul trimestru al acestui an.

În primele trei luni ale acestui an s-a înregistrat un volum al tăierilor ilegale de 8.533 metri cubi, față de 10.782 metri cubi în primul trimestru din 2016. Prejudiciul provocat de tăierile ilegale este, de asemenea, în scadere, la 2,27 milioane de lei, față de 3,2 milioane de lei în primul trimestru al anului trecut.

Totodată, în primul trimestru al acestui an au fost efectuate 23.190 de controale privind circulația materialului lemnos, din care 5.274 în comun cu organele de poliție, fiind constatate 335 de infracțiuni silvice și 4.638 de contravenții silvice.

În urma acestor controale, au fost aplicate amenzi cu o valoare totală de 9,8 milioane de lei și s-au confiscat 4.790 de metri cubi de material lemnos. Și în fondul forestier privat administrat de Romsilva, volumul tăierilor ilegale s-a diminuat în primele trei luni ale anului cu 20,14%, înregistrându-se 4.408 metri cubi tăiați ilegal.

Comentarii

comentarii