Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

2 hectare incendiate pe situl Natura 2000 “Făgetul Clujului-Valea Morii”

În 24 martie au fost incendiate 2 hectare de pășuni pe situl Natura 2000 “Făgetul Clujului-Valea Morii”, care se află în custodia Asociației Natura Transilvaniei.

Membrii Asociației Natura Transilvaniei și al Asociatiei „Apáthy István Egyesület” acționează împreună în scopul de a preveni mai multe cazuri similare de distrugere a valorilor natural, se arată într-un comunicat al asociațieiApáthy István Egyesület.

Asociația „Apáthy István Egyesület”, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, elaborează planul de management integrat a sitului. În anul curent a început inventarierea, cartarea și evaluarea stării de conservare a habitatelor și a speciilor de importanță comunitară, precum și cartarea mediului fizic al siturilor. Cei care au descoperit infracțiunea au fost biologii, care coordinează cartararea pe teren: István Urák și Zoltán László au documentat cu fotografii cazul, au anunțat pompierii și custodia sitului. Custozii au sesizat la rândul lor Garda de Mediu Cluj”, potrivit aceluiași comunicat.

Pe baza legii nr. 265/2006 pentru aprobarea OUG 195/2005 privind protecția mediului, arderea miriștilor, tufărișurilor sau a vegetației ierboase fără acceptul autorităților compentente pentru protecția mediului sau a custozilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3000 la 6000 lei pentru persoanele fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei arderea miriștilor, tufărișurilor sau a vegetației ierboase din ariile protejate, dacă a pus în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală.

Conform setului de măsuri de conservare (20119/ED/06.02.2013) elaborat de APM Cluj, aprobat și aflat în vigoare în lipsa Regulamentului și a Planului de Management, se prevede menținerea ecosistemelor ierboase prin pășunat și cosit (prevenirea instalării arborilor și arbuștilor); menținerea prin pășunat a aspectului mozaicat reprezentat de zone acoperite de tufăriș în alternanță cu zone acoperite de vegetație ierboasă”,  a spus Mihai Constantinescu, asociația Natura Transilvaniei.

În prezent custozii lucrează la Regulamentul ariei protejate, în care va fi reglementat foarte clar modul de întreținere a acestor pajiști pentru a evita declinul populațiilor speciilor protejate. Acordarea subvențiilor pentru pășuni vor fi condiționate de respectarea acestor măsuri de conservare. Urmează informarea primăriilor și proprietarilor terenurilor din zonele respective cu privire la Regulament.

spot_img

Ultimele știri