20/11/07 VIER PFOTEN – Doi lei relocati in Africa de Sud

Doi lei captivi din Romania au fost relocati cu succes in Africa de Sud de catre fundatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN. Actiunea s-a desfasurat in baza protocolului semnat de catre VIER PFOTEN cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Garda Nationala de Mediu in scopul gasirii unor solutii pentru animalele din gradinile zoologice din Romania, in conditiile in care cea mai mare parte a acestora nu corespund legislatiei si normelor Uniunii Europene.

Cei doi lei au fost transportati intr-o prima etapa pe cale rutiera pana la Frankfurt (nicio cursa aeriana din Romania neputind indeplini toate conditiile necesare trasportului custilor), de unde au fost imbarcati intr-o cursa directa catre Johannesburg, Africa de Sud, punctul final al calatoriei fiind rezervatia VIER PFOTEN din Africa de Sud, LIONSROCK.

In prealabil, leii au fost supusi unui control medical amanuntit, incluzand verificarea starii de sanatate, vaccinarea si introducerea de microcipuri de identificare. Totodata, pe durata transportului acestia au fost insotiti de o echipa de specialisti si medici ai VIER PFOTEN.

Transportul celor doi lei din Romania, organizat de VIER PFOTEN, face parte din cea mai mare actiune de repatriere de feline mari efectuata de catre o organizatie de protectia animalelor. Celor doua animale de la Brasov li s-au alaturat la Frankfurt, pentru a fi transportati in rezervatia LIONSROCK, alti zece lei adulti (un mascul si noua femele), din fostul parc Safari din Gaenserndorf, Austria. Toate animalele au fost sterilizate avand in vedere ca LIONSROCK nu incurajeaza reproducerea animalelor salvate.

Actiunea de eliberare a decurs conform planului, toate cele 12 feline adapandu-se fara probleme in noul mediu de viata.

Aceasta prima actiune din cadrul proiectului demarat de VIER PFOTEN impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile pentru imbunatatirea conditiilor din gradinile zoologice din Romania si adaptarea lor conform cerintelor Directivei ZOO a UE, s-a desfasurat in colaborare cu Gradina Zoologica Brasov in baza cooperarii incepute cu aceasta inca din anul 2004.

Despre cei doi lei de la Brasov
Mavi, femela, 6 ani a fost salvata in 2003 din captivitate privata de catre VIER PFOTEN;
Clarice, femela, 3 ani, provine din cadrul Gradinii Zoologice Brasov.

Despre Lionsrock
Amenajarea rezervatiei Lionsrock a fost inceputa la 1 februarie 2007 de catre VIER PFOTEN, ca o noua casa pentru felinele mari provenite din captivitate.

Situata in Africa de Sud (300 km de Johannesburg), rezervatia se intinde pe 1250 ha si este construita dupa cele mai moderne standarde astfel incat felinele sa aiba posibilitatea sa traiasca conform necesitatilor fiziologice ale speciei, sub permanenta supraveghere a unei echipe VIER PFOTEN si evaluarea periodica a unei echipe de medici veterinari.

Pana in prezent rezervatia adaposteste 25 de lei, un tigru bengalez, doi leoparzi si alte specii de animale salbatice specifice regiunii. Mai multe informatii: www.lionsrock.org

Despre VIER PFOTEN in Romania
Biroul din Romania al VIER PFOTEN a fost infiintat in anul 2000. Printre cele mai cunoscute proiecte desfasurate pana in prezent se afla „Caini pentru Oameni”, „Copiii invata sa protejeze animalele”, infiintarea si derularea proiectului de sterilizare a cainilor fara stapan cu ajutorul clinicilor mobile din Romania.

Despre VIER PFOTEN in lume
VIER PFOTEN este o organizatie internationala pentru protectia animalelor avand birouri in Austria, Germania, Olanda, Elvetia, Romania, Bulgaria, Marea Britanie, Ungaria si Africa de Sud, dar care isi desfasoara activitatea oriunde animalele au nevoie de ajutor.

VIER PFOTEN lupta pentru respectul fata de toate formele de viata si pentru acceptarea faptului ca animalele sunt fiinte cu trairi proprii care au dreptul de a trai potrivit necesitatilor lor.

Pentru alte informatii va rugam sa ne contactati la:
Tel: 311 25 98/99
Contact: Veronica Tulpan, veronica.tulpan@vier-pfoten.org

spot_img

Ultimele știri