2017, al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată

in Poluare, Slider homepage 5 January 2018 34 Views

Anul trecut a fost al doilea cel mai c─âlduros an ├«nregistrat la nivel global p├ón─â acum ╚Öi cel mai cald an f─âr─â El Ni├▒o, conform agen╚Ťiei meteorologice interna╚Ťionale Copernicus Climate Change Service (C3S).

2017 al doilea cel mai cald an

Temperaruta medie înregistrată a fost de 14.7 grade Celsius, cu 1.2 grade mai mult decât în perioada pre-industrială. Anul trecut a fost cu doar 0.1 grade mai răcoros ca 2016, cel mai cald an înregistrat până acum.

2017, cel mai cald an neinfluen╚Ťat de fenomenul El Ni├▒o

Pentru a ob╚Ťine rezultatele, cercet─âtorii de la Copernicus au combinat milioane de observa╚Ťii meteorologice ╚Öi marine, incluz├ónd cele m─âsurate de sateli╚Ťi, cu simul─ârile climatice. Astfel, au putut estima temperaturile ├«nregistrate ├«n orice moment ╚Öi loc din lume, inclusiv ├«n zone despre care exist─â mai pu╚Ťine informa╚Ťii, cum ar fi regiunile polare.

├Än 2016, temperaturile ridicate au fost accentuate de fenomenul El Ni├▒o. ├Än timpul anilor cu El Ni├▒o, apele oceanului Pacific se ├«nc─âlzesc la suprafa╚Ť─â ╚Öi se deplaseaz─â din partea vestic─â spre cea estic─â, cauz├ónd anomalii climatice. Reversul s─âu, La Ni├▒a, aduce temperaturi sc─âzute ale apelor ╚Öi de obicei ajut─â p─âm├óntul s─â se r─âceasc─â. ├Äns─â ├«n 2017, de╚Öi a avut loc fenomenul┬áLa Ni├▒a, temperaturile au r─âmas neobi╚Önuit de ridicate.

├Än Europa, 2017 a fost un an foarte c─âlduros ├«n nord ╚Öi uscat ├«n sud. Longyearbyen, ora╚Ö de pe insula norvegian─â Spitsbergen, a ├«nregistrat ├«n mod repetat temperaturi cu 6 grade mai ridicate dec├ót media perioadei 1981-2010. ├Än sud, condi╚Ťiile uscate au dus la crize de ap─â ╚Öi au accentuat incendiile care au afectat Peninsula Iberic─â.

Rezultatele confirm─â previziunile publicate ├«n noiembrie anul trecut de Organiza╚Ťia Meteorologic─â Mondial─â (OMM), ai c─ârei speciali╚Öti estimau c─â 2017 va fi al doilea sau al treilea cel mai cald an de p├ón─â acum.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii