2017, anul cu cele mai costisitoare dezastre naturale pentru SUA

in Poluare 10 January 2018 235 Views

Dezastrele naturale ├«nregistrate ├«n Statele Unite ├«n anul 2017 au provocat daune materiale de peste 300 de miliarde de dolari, potrivit Newsrepublic.net. Anul trecut, ├«n SUA au avut loc dou─â inunda╚Ťii, o secet─â, un ├«nghe╚Ť, opt furtuni severe, trei cicloane tropicale ╚Öi un incendiu de vegeta╚Ťie.

Cele 16 evenimente înregistrate pe parcursul anului 2017 au costat statul american 306,2 miliarde de dolari, mai mult decât recordul negativ din 2005. Atunci, uraganele Dennis, Katrina, Rita și Wilma făcuseră ravagii estimate la 214,8 miliarde de dolari.

├Än plus, 2017 a fost declarat al treilea cel mai c─âlduros an din istoria SUA. Trebuie ├«ns─â men╚Ťionat faptul c─â temperaturile ├«nregistrate anul trecut au fost influen╚Ťate de fenomenul La Ni├▒a, care aduce temperaturi sc─âzute ale apelor ╚Öi ajut─â p─âm├óntul s─â se r─âceasc─â.

Ce factori au intensificat fenomenele meteo

Uraganele Harvey, Irma ╚Öi Maria au avut o intensitate maxim─â din cauza temperaturilor ├«nregistrate la suprafa╚Ťa apei, temperaturi care au fost mai mari dec├ót cele normale. Au mai contribuit curen╚Ťii verticali de o intensitate mai mic─â dec├ót cea normal─â, o presiune la suprafa╚Ťa apei mai mic─â dec├ót cea normal─â ╚Öi umiditatea crescut─â din aer. To╚Ťi ace╚Öti factori au f─âcut ca uraganele Irma ╚Öi Harvey s─â ajung─â la categoria a patra de intensitate, iar anul 2017 ÔÇô s─â devin─â primul an ├«n care se ├«nregistreaz─â dou─â uragane at├ót de devastatoare.

Anul trecut, California s-a confruntat cu cel mai sever incendiu din istorie. Acesta a fost favorizat de o iarn─â cu precipita╚Ťii abundente, urmat─â de o var─â extrem de secetoas─â. Iarna, vegeta╚Ťia s-a dezvoltat mai mult dec├ót ├«n mod normal, iar vara s-a aprins din cauza temperaturilor extrem de mari. Precipita╚Ťiile abundente au intensificat ╚Öi furtunile ├«nregistrate, provoc├ónd inunda╚Ťii.

dezastre naturale SUA

Foto: accuweather.com

Specialiștii estimează că în anul 2018 nu se vor înregistra pagube la fel de mari, deși furtunile și uraganele vor fi de o intensitate mai mare decât în mod normal.

Comentarii

comentarii