2017 a fost cel mai cald an pentru oceanele pământului

in Poluare 30 January 2018 27 Views

Anul 2017 a fost cel mai cald an pentru oceane ╚Öi temperaturile vor continua s─â creasc─â, conform unui studiu de la Academia Chinez─â de ╚śtiin╚Ťe.

2017 cel mai cald an oceane

Cheng & Zhu (2018), Advances in Atmospheric Sciences

Autorii studiului prezint─â istoria ├«nc─âlzirii oceanelor din anii 1950 ╚Öi p├ón─â ├«n prezent, oferind o privire de ansamblu asupra acestui fenomen care a ├«nceput s─â ia amploare ├«n ultimele dou─â decenii din cauza activit─â╚Ťii umane.

Graficul publicat ├«n cadrul studiului arat─â evolu╚Ťia ├«nc─âlzirii oceanelor. Din 2000 ╚Öi p├ón─â ├«n prezent, temperaturile oceanelor au crescut din ce ├«n ce mai mult, ultimii 5 ani fiind cei mai calzi ani pentru oceane ├«nregistra╚Ťi p├ón─â acum.

Cercet─âtorii au evaluat ╚Öi ├«nc─âlzirea oceanelor ├«n func╚Ťie de regiuni. Oceanul Antarctic ╚Öi Oceanul Atlantic sunt cele mai afectate, prezent├ónd ╚Öi o cre╚Ötere a nivelului m─ârii de aproximativ 2 mm, cauzat de apele calde care ├«╚Öi m─âresc volumul odat─â cu cre╚Öterea temperaturii.

Oceanele în încălzire afectează regiunile arctice și recifele de corali

Unul dintre efectele ├«nc─âlzirii oceanelor este fenomenul de albire al coralilor, care apare din ce ├«n ce mai des ╚Öi afecteaz─â aproape ├«ntreaga popula╚Ťie de corali din ├«ntreaga lume. Ultimele studii arat─â c─â aceste specii ar putea disp─ârea complet ├«n c├óteva decenii f─âr─â m─âsuri drastice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de ser─â.

O alt─â consecin╚Ť─â a ├«nc─âlzirii oceanelor este topirea ghe╚Ťii din regiunile arctice ├«ntr-un ritm f─âr─â precedent. Regiunea arctic─â trece prin schimb─âri ireversibile ╚Öi ar putea r─âm├óne complet f─âr─â ghea╚Ť─â, proces care la r├óndul lui va contribui la cre╚Öterea nivelului m─ârii.

Cercet─âtorii au atras aten╚Ťia ╚Öi asupra reducerii nivelurilor de oxigen din ap─â, un alt efect al ├«nc─âlzirii apei care afecteaz─â ecosisteme ╚Öi distruge habitatul natural pentru via╚Ťa marin─â. Conform unui studiu publicat anul acesta, num─ârul zonelor lipsite de oxigen a crescut de patru ori din 1950 ╚Öi p├ón─â ├«n prezent, iar acest fenomen va fi tot mai frecvent. Majoritatea speciilor marine vor fi afectate de aceste schimb─âri ╚Öi oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â prev─âd extinc╚Ťia lor dac─â activitatea uman─â va continua ├«n acest ritm.

Green Report Shop ÔÇô Previn Poluarea

Odată cu încălzirea apei, furtunile tropicale și uraganele devin din ce în ce mai frecvente și cresc în intensitate, efect observat din plin în 2017, anul cu cel mai puternic sezon de uragane înregistrat până acum. Apele mai calde se transformă mai ușor în vapor, alimentând furtunile oceanice și mărindu-le puterea.

Gazele cu efect de ser─â sunt cauza principal─â a ├«nc─âlzirii apelor. F─âr─â m─âsuri rapide ╚Öi drastice de reducere a emisiilor de poluan╚Ťi, oceanele vor deveni tot mai calde ╚Öi vor avea efecte devastatoare asupra mediului ╚Öi asupra umanit─â╚Ťii.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii