OMM: 2016 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi. În 2017, temperaturile extreme continuă

in Biodiversitate, Poluare 22 March 2017 170 Views

Anul 2016 nu a fost doar anul cu cele mai ridicate temperaturile ├«nregistrate p├ón─â ├«n prezent. Anul trecut a fost ╚Öi cel ├«n care nivelul de dioxid de carbon din atmosfer─â a dobor├ót un nou record. De asemenea, a fost ╚Öi perioada ├«n care calotele glaciare din Antarctica au ├«nregistrat un nivel extrem de sc─âzut. Acestea sunt unele dintre rezultatele┬áexprimate de Organiza╚Ťia Meteorologic─â Mondial─â (OMM) ├«n cel mai recent raport anual. ┬áValorile extreme au continuat ╚Öi ├«n 2017.

temperaturile extreme

foto: environmental-auditing.org

Potrivit raportului, ├«n ultimii 16 ani, temperatura ├«nregistrat─â la nivel global a fost cu cel pu╚Ťin 0,4┬░C peste media ├«nregistrat─â ├«n perioada 1961-1990, folosit─â de OMM ca referin╚Ť─â ├«n monitorizarea schimb─ârilor climatice. Temperaturile globale continu─â s─â fie pe un trend ascendent, cu valori ale cre╚Öterilor cuprinse ├«ntre 0,1 ┬░C ╚Öi 0,2 ┬░C ├«n fiecare deceniu, potrivit raportului OMM.

ÔÇ×Raportul confirm─â faptul c─â anul 2016 a fost cel mai cald de p├ón─â acum ÔÇô o cre╚Ötere cu 1,1┬░C fa╚Ť─â de perioada preindustrial─â, ├«n care temperaturile au fost cu 0,06┬░C peste recordul ├«nregistrat ├«n 2015. Cre╚Öterea temperaturii globale este ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu alte schimb─âri care au afectat ├«ntregul sistem climaticÔÇŁ, a declarat Secretarul Generat al OMM, Petteri Taalas.

Potrivit lui Petteri Taalas, la nivel global, temperaturile ├«nregistrate la suprafa╚Ťa m─ârilor au fost cele mai ridicate ├«nregistrate vreodat─â, nivelul m─ârilor a continuat s─â creasc─â ╚Öi calotele glaciare au ├«nregistrat, pentru cea mai mare parte a anului, o valoare cu mult sub medie.

2016: El Nino, Uraganul Matthew și Haiti

Specialiștii spun că fenomenele meteo extreme precum El Niño au condus la creșterea temperaturilor în 2016, fapt datorat și nivelului gazelor cu efect de seră care au provocat în mod constant schimbări climatice. Nivelul oceanelor a crescut puternic în timpul El Niño și, la începutul anului 2016, a atins recorduri istorice. De asemenea, în noiembrie 2016, nivelul calotelor glaciare a scăzut cu 4 milioane de km2 sub valoarea medie înregistrată. OMM avertizează că acest lucru este o anomalie pentru luna noiembrie.

De asemenea, fenomenele extreme din 2016 au provocat┬ásecete severe. Acestea au fost responsabile pentru┬áprobleme legate de securitatea alimentar─â, care au afectat┬ámilioane de oameni din Africa de Sud ╚Öi de Est ╚Öi din America Central─â. Potrivit OMM, Uraganul Matthew a provocat suferin╚Ť─â pe scar─â larg─â ├«n Haiti, fiind prima furtun─â din categoria 4 care a afectat acea zon─â din 1963. De asemenea, uraganul a provocat pierderi economice semnificative ├«n SUA, ├«n timp ce ploile abundente ╚Öi inunda╚Ťiile au afectat Asia de Est ╚Öi de Sud.

Temperaturile extreme continuă în 2017

OMM atrage aten╚Ťia c─â, potrivit celor mai recente studii, care nu fac parte din raportul organiza╚Ťiei, temperatura oceanelor ar putea s─â fi crescut chiar mai mult dec├ót ce au indicat rapoartele anterioare. Potrivit datelor provizorii, cercet─âtorii OMM spun c─â ├«n 2017 nu a existat nicio relaxare a nivelului de CO2 din atmosfer─â.

ÔÇ×Chiar ╚Öi f─âr─â un El Ni├▒o puternic ├«n 2017, vom putea observa alte schimb─âri climatice la nivelul planetei. Aceste schimb─âri vor sfida limitele prin care noi putem ├«n╚Ťelege sistemul climatic. Acum ne afl─âm ├«ntr-un teritoriu total neexploratÔÇŁ, a declarat Directorul Programului Mondial de Cercet─âri Climatice, David Carlson.

OMM aten╚Ťioneaz─â c─â, de cel pu╚Ťin trei ori ├«n aceast─â iarn─â, regiunea arctic─â a asistat la echivalentul polar al unui val de c─âldur─â. Fenomenul s-a manifestat prin furtuni arctice puternice, care au adus un influx de aer cald ╚Öi umed. Exper╚Ťii spun┬ác─â acest fenomen ├«nseamn─â c─â, de fapt, au fost zile ├«n care ghe╚Ťarii din Antarctica┬áau fost foarte aproape de punctul de topire.

Comentarii

comentarii