OMM: 2020, printre cei mai călduroşi trei ani

in Schimbări Climatice 21 April 2021 29 Views

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a confirmat că anul 2020 este printre cei mai călduroşi trei ani de la debutul înregistrărilor meteorologice, alături de 2016 și pe același loc cu 2019. Sunt necesare pregătiri pentru un număr tot mai mare de evenimente meteorologice extreme, a avertizat OMM.

În luna decembrie a anului trecut, Organizaţia Meteorologică Mondială anunța că 2020 era pe cale să devină al doilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, după 2016. După încheierea anului, OMM a analizat datele și a observat că nivelurile din 2019 şi 2020 au fost atât de apropiate încât a fost imposibil de estimat care a fost mai călduros.

Izbucnirea pandemiei de coronavirus a afectat economiile şi a redus pe termen scurt emisiile de carbon, însă concentraţiile atmosferice de gaze cu efect de seră au continuat să crească, se arată în raportul asupra climei din 2020.

Creşterea concentraţiei de metan – cu 260% mai mult – reprezintă, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Totodată, concentraţia de protoxid de azot a crescut cu 123%.

În 2020, temperaturile medii globale au fost cu aproximativ 1,2 grade mai ridicate în comparaţie cu nivelurile preindustriale. Iar deceniul din 2011 până în 2020 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată.

Dacă această tendinţă va continua, concentraţiile medii globale de CO2 ar putea să crească în acest an la 414 părţi pe milion (ppm) sau mai mult, uşor peste valoarea de 410 ppm înregistrată în 2019. Valoarea de 410 ppm este cu 148% peste nivelurile preindustriale, din perioada cuprinsă între anii 1850 şi 1900.

Oamenii de ştiinţă susţin că temperaturile nu ar trebui să crească cu peste 1,5 grade Celsius până la sfârşitul secolului pentru a se putea evita cele mai grave daune, un obiectiv pe care statele au convenit să îl aducă la îndeplinire prin Acordul de la Paris asupra climei. Emisiile de carbon ar trebui reduse la 45% sub nivelurile din 2010 până în anul 2030 pentru a se putea atinge acest obiectiv, conform cifrelor ONU. Potrivit oamenilor de ştiinţă, în lipsa unor obiective de protecţie climatică noi şi mai ambiţioase, acest demers este probabil sortit eşecului.

Petteri Taalas, secretar general al OMM, a declarat că acest raport a confirmat din nou faptul că schimbările climatice sunt implacabile. Indiferent care sunt măsurile adoptate, această tendinţă negativă va continua timp de decenii, a spus Taalas.

Sunt necesare pregătiri pentru un număr tot mai mare de evenimente meteorologice extreme, care ar putea provoca moartea a milioane de persoane şi daune semnificative, a precizat secretarul general al OMM.

„Timpul se scurge rapid pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris”, a declarat Antonio Guterres, secretar general al ONU. „Trebuie să facem mai mult şi mai repede, acum”, a subliniat acesta.

Anul 2021 trebuie să fie unul al acţiunii împotriva schimbărilor climatice „ale cărui repercusiuni sunt deja prea costisitoare pentru populaţiile planetei”, a susținut reprezentantul ONU, înainte de un summit climatic dorit de preşedintele american Joe Biden.

Ţările „trebuie să acţioneze acum pentru a proteja populaţiile de efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în timpul prezentării raportului anual al Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii