21/10/07 Greenpeace – Greenpeace confisca painea de la Carrefour

Comunicat de presa Greenpeace/Organisme modificate genetic

Greenpeace confisca painea modificata genetic vanduta romanilor la Carrefour
CORA a eliminat deja alimentele modificate genetic din magazine

Bucuresti, 21 octombrie 2007 – In aceasta dimineata 10 activisti Greenpeace au confiscat painea modificata genetic (MG) din rafturile supermarket-ului Carrefour Orhideea. „Rezultatele testelor de laborator [1] arata ca painea produsa de Snack Attack, distribuita si la Carrefour, contine soia MG. Situatia este ingrijoratoare deoarece painea nici macar nu este etichetata ca modificata genetic. Cerem conducerii Carrefour sa actioneze imediat si sa confiste painea MG din toate magazinele proprii asa cum a facut Greenpeace astazi la magazinul Orhideea.”, a spus Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace.

Legislatia din Uniunea Europeana referitoare la etichetarea OMG este stricta si a fost transpusa si in legislatia din Romania inca din iunie 2006. Legea spune ca alimentele MG trebuie sa includa pe eticheta textul „Acest produs contine organisme modificate genetic” [2]. Pragul de etichetare in cazul contaminarii alimentelor cu OMG este de 0,9%, cu conditia sa fie demonstrat faptul ca situatia nu a putut fi evitata din punct de vedere tehnic. „Nu numai ca painea produsa de Snack Attack contine soia MG, dar nici macar nu este etichetata corespunzator, deci consumatorilor li se incalca dreptul de a le evita. Acest caz incalca legislatia referitoare la etichetarea produselor MG si ignora faptul ca 67% dintre romani resping categoric mancarea MG din farfuriile lor [3].

De la inceputul dialogului Greenpeace cu marii distribuitori de alimente ce opereaza in Romania, multe supermarket-uri si-au schimbat deja politica cu privire la OMG. Astfel, Greenpeace are placerea de a lansa astazi a II-a editie a ghidului consumatorului pentru alimentele MG in cadrul caruia inca 3 supermarket-uri si-au publicat politica actualizata cu privire la vanzarea de alimente MG si au trecut pe lista verde. De exemplu, Cora care in luna august era pe lista rosie a ghidului deoarece nu putea garanta ca nu vinde alimente MG, a trecut intre timp direct pe lista verde. Aceasta inseamna la aceasta ora la Cora a eliminat de pe rafturi toate alimentele MG. Penny si XXL au trecut de asemenea pe lista verde. „Toate supermarket-urile, in special Carrefour, trebuie sa respecte vointa majoritatii consumatorilor din Romania si sa garanteze ca nu mai vanda alimente MG. Carrefour trebuie sa contacteze toti producatorii – inclusiv Snack Attack – si sa sa le ceara sa nu le mai furnizeze alimente MG in viitor”, a adaugat Paun.

Greenpeace cere Carrefour sa retraga alimentele MG de pe rafturi si sa garanteze ca nu va mai vinde asemenea alimente in viitor.

Pentru mai multe detalii:
Gabriel Paun, Coordonator campanie anti OMG, Greenpeace Romania, 0744 351977

Pentru fotografii:

Ana-Maria Dragalina, Greenpeace Romania, 0730 097886

NOTE:
[1] Raportul de laborator nr. M0710/058 pentru analiza componentelor MG a fost realizat Umweltbundesamt, Vienna.

[2] Regulamentul UE 1830/2003 pentru etichetarea OMG a fost transpus in legislatia din Romania prin Ordonanta de Guvern 173/2006

[3] Sondajul de opinie comandat de Greenpeace arata ca 67% dintre romani resping alimentele MG. Sondajul a fost realizat de S.C Mercury Research S.R.L. in perioada mai – iulie 2007 si este disponibil la cerere

spot_img

Ultimele știri