23 din cele 27 de specii de sturioni sunt pe cale de dispari╚Ťie

in Biodiversitate 23 May 2016 1,296 Views

├Än ultimele trei decenii capturile de sturioni au sc─âzut cu peste 99% la nivel mondial, din cauza sc─âderilor severe ale popula╚Ťiilor de pe╚Öti. Acestea sunt printre principalele concluzii ale unui nou raport realizat de WWF, numit Salv├ónd Sturionii.

sturion

Cu toate c─â au tr─âit mai mult dec├ót dinozaurii, azi 23 din cele 27 de┬á specii de sturioni ╚Öi pe╚Öti cu padel─â sunt pe cale de dispari╚Ťie la nivel mondial, conform Uniunii Interna╚Ťionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Sturionii sunt una dintre cele mai amenin╚Ťate specii de pe P─âm├ónt, patru dintre ele fiind considerate ca fiind posibil disp─ârute. Cu toate acestea, sturionii sunt speciali pentru valoarea lor extraordinar─â cultural─â, comercial─â ╚Öi ecologic─â.

Principalele cauze ale dispari╚Ťiei sturionilor sunt pescuitul excesiv – care continu─â, ├«n ciuda interdic╚Ťiilor de pescuit existente- ╚Öi alterarea de c─âtre om a fluviilor. Barierele fizice, cum ar fi barajele, blocheaz─â migra╚Ťia ╚Öi perturb─â fluxul natural al fluviilorlor, care este esen╚Ťial pentru depunerea icrelor. Regularizarea r├óurilor ╚Öi naviga╚Ťia sunt, de asemenea, o problem─â.

Raportul Salv├ónd Sturionii subliniaz─â necesitatea de a lucra ├«n patru domenii pentru a-i proteja: combaterea pescuitului excesiv, identificarea ╚Öi protejarea habitatelor-cheie, conservarea stocurilor ╚Öi informarea oamenilor cu privire la valoarea cultural─â, comercial─â ╚Öi ecologic─â enorm─â a sturionilor. Este nevoie de ac╚Ťiuni coordonate la nivel mondial pentru a ajuta sturionii ├«n fa╚Ťa extinc╚Ťiei.

Acum este momentul s─â lu─âm m─âsuri urgente pentru a inversa aceast─â tendin╚Ť─â. O abordare de conservare concertat─â la nivel mondial poate ajuta ca ace╚Öti gigan╚Ťi arhaici ai apelor s─â r─âm├ón─â o surs─â de m├óndrie ╚Öi un mijloc de dezvoltare ├«n urm─âtoarele secole”, a declarat Deon Nel, director conservare WWF.

P├ón─â recent, Rom├ónia a fost printre primele 10 ╚Ť─âri exportatoare de caviar din lume. Popula╚Ťiile de sturioni au sc─âzut odat─â cu ridicarea celui mai mare baraj de-a lungul Dun─ârii, la Por╚Ťile de Fier ├«n anii 1980. Acesta a limitat drumul sturionilor la 863 km al Dun─ârii Inferioare astfel distrug├ónd zone importante de reproducere.

Refacerea continuit─â╚Ťii longitudinale a marilor fluvii ╚Öi p─âstrarea celei deja existente ar trebui s─â constituie o preocupare permanent─â ├«n urm─âtorii ani dac─â ne dorim ca sturionii s─â mai aib─â o ╚Öans─â. Viitoarele proiecte de dezvoltare a infrastructurii ├«n lungul r├óurilor trebuie s─â ╚Ťin─â cont de nevoia acestor specii ╚Öi nu numai, de a ajunge la zonele unde ├«╚Öi depun icrele, se hr─ânesc sau ierneaz─â. Pentru c─â, degeaba rezolv─âm problema pescuitului excesiv dac─â nu vor exista genera╚Ťii noi care s─â asigure supravie╚Ťuirea sturionilor pe termen lungÔÇŁ, a declarat Cristina Munteanu, Manager proiecte ape dulci, WWF-Rom├ónia.

Problema stocurilor reduse de pe╚Öte nu se limiteaz─â doar la sturioni. Stocurile de pe╚Öte indigeni, comerciali ╚Öi de agrement sunt amenin╚Ťate ├«n ├«ntreaga lume sau sunt ├«n declin. Specii, cum ar fi somonul, scrumbia, dorada ╚Öi anghila, toate migreaz─â din mare ├«n r├óuri ╚Öi fluvii pentru reproducere.

Citește și:

VIDEO Un pui de delfin a fost salvat din plasele de pescuit sturioni

Pescuitul de sturioni în Dunăre, interzis încă 5 ani

Comentarii

comentarii