Peste 2,3 milioane de animale au murit în incendiile din estul Boliviei

in Biodiversitate, Impact 29 September 2019 569 Views

Incendiile din august au f─âcut ravagii pe o suprafa╚Ť─â de 4 milioane de hectare ├«n Bolivia ╚Öi au ucis peste 2,3 milioane de animale numai ├«ntr-o regiune din estul ╚Ť─ârii. Daunele provocate faunei din restul Boliviei nu sunt deocamdat─â cunoscute.

Cele aproximativ 34.000 de incendii din Bolivia din luna august ÔÇô cu 75% mai multe dec├ót ├«n aceea╚Öi perioad─â a anului trecut ÔÇô au mistuit 4,1 milioane de hectare de p─âdure ┼či p─â┼čune, inclusiv p─âdurea primar─â care se ├«ntinde pe aproximativ o sut─â de hectare din rezerva┼úia Tucavaca, situat─â tot ├«n departamentul Santa Cruz.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au declarat, pentru AFP, c─â peste 2,3 milioane de animale au murit ├«n incendiile din p─âdurile protejate sau ├«n zonele cu p─â╚Öuni, cum ar fi savana tropical─â Chiquitania, din estul ╚Ť─ârii.

Printre animalele afectate se num─âr─â specii endemice de cervide ┼či roz─âtoare, ocelo┼úi – o felin─â care tr─âie┼čte ├«n America Latin─â – furnicari, bursuci, pume, tapiri, jaguari, broa┼čte ┼úestoase, ┼čop├órle, lame, precum ┼či vie┼úuitoare acvatice.

Media locale au difuzat, de asemenea, imagini cu reptile carbonizate, p─âs─âri care zburau c─âtre regiunile cru┼úate de fl─âc─âri ┼či cadavre de animale par┼úial arse.

Incendiile au fost cauzate de agricultori care cur─â╚Ťau terenurile pentru urm─âtoarele culturi, dar ╚Öi de secet─â, a explicat Sergio Vasquez, manager al departamentului de m─âsuri ├«n fa╚Ťa urgen╚Ťelor, de la World Animal Protection, pentru Earther.

Acesta a mai spus c─â animalele mari au avut mai multe ╚Öanse s─â scape de incendii, dar nu toate au ╚Öi reu╚Öit asta. ├Än jur de 500 de jaguari au murit sau au r─âmas f─âr─â ad─âpost ├«n Brazilia ╚Öi Bolivia, potrivit ONG-ului Panthera, o organiza╚Ťie mondial─â care monitorizeaz─â aceste feline. Num─ârul este destul de mare pentru popula╚Ťia total─â a acestora, care este deja amenin╚Ťat─â cu pierderea habitatului sau de braconaj.

ÔÇ×Am g─âsit o mul╚Ťime de cadavre. Animalele ├«ncercau s─â fug─â de fl─âc─âri, dar erau ajunse din urm─â ╚Öi arse. P├ón─â ╚Öi maimu╚Ťele au fost prinse de fl─âc─âri. Dac─â nici aceste animale rapide ╚Öi agile nu pot sc─âpa de foc, e un semn foarte r─âu. V─âd dezastre de acest gen de 15 ani, dar acesta este f─âr─â precedentÔÇŁ, a spus biologul Ra├║l Ernesto Rojas pentru National Geographic.

Daunele provocate faunei din restul ţării nu sunt deocamdată cunoscute.

Situa╚Ťia este at├ót de grav─â, ├«nc├ót oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au creat un ad─âpost temporar ╚Öi un spital pentru animalele s─âlbatice care au supravie╚Ťuit fl─âc─ârilor.

├Än ciuda resurselor umane ┼či tehnice desf─â┼čurate de autorit─â┼úi, incendiile din Bolivia nu se afl─â nici ├«n prezent sub control total.

Activi┼čtii de mediu au acuzat guvernul pre┼čedintelui Evo Morales c─â a aprobat recent o lege care autorizeaz─â cre┼čterea de la 5 la 20 de hectare a suprafe┼úei de teren ce poate fi defri┼čat─â pentru activit─â┼úi agricole.

Guvernul bolivian a afirmat c─â incendiile au fost declan┼čate de secet─â, v├ónturile puternice ┼či defri┼č─ârile ilegale.

Comentarii

comentarii