24.000 de români spun Stop TTIP

in EcoLIFESTYLE 21 September 2015 218 Views

Rom├ónia a ├«ndeplinit cvorumul de ╚Ťar─â necesar unei Ini╚Ťiative Cet─â╚Ťene╚Öti Europene, instrument care ar trebui s─â asigure o audiere ├«n Parlamentul European, informeaz─â Terra Mileniul III. ├Än cursul zilei de ieri, 20 septembrie, ini╚Ťiativa a adunat cele 24.000 de semn─âturi care se ad─âug─â celor peste 2.800.000 din ├«ntreaga Uniune European─â. ├Än total 20 de ╚Ť─âri din UE ╚Öi-au ├«ndeplinit cvorumul de ╚Ťar─â f─âc├ónd din Stop TTIP una din cele mai importante inia╚Ťiative cet─â╚Ťene╚Öti europene.

Strângere de semnături

Potrivit Terra Mileniul III,┬áComisia European─â nu a acceptat din motive birocratice aceast─â ini╚Ťiativ─â, dar Uniunea European─â trebuie s─â fie con╚Ötient─â c─â cet─â╚Ťenii s─âi nu-╚Öi mai doresc ca politicile care-i privesc s─â fie negociate ├«n secret ╚Öi f─âr─â a ╚Ťine cont de priorit─â╚Ťile lor.

Comisia European─â insist─â pentru un sistem paralel de justi╚Ťie dedicat doar investitorilor

Zilele trecute comisarul european Cecilia Malmstr├Âm a lansat propunerea ca aceast─â clauz─â de solu╚Ťionare a disputelor dintre stat ╚Öi investitor (ISDS) s─â fie ├«nlocuit─â cu una modificat─â la suprafa╚Ť─â, dar care ├«n esen╚Ť─â este acela╚Öi lucru: un sistem paralel de justi╚Ťie.

Indiferent dac─â procesele dintre stat ╚Öi investitor vor fi arbitrate de c─âtre comisii de arbitraj sau judec─âtori, principiul este acela╚Öi: investitorii beneficiaz─â de tratament preferen╚Ťial ╚Öi pot evita sistemul de justi╚Ťie clasic, cel destinat ╚Öi cet─â╚Ťenilor.

Astfel de procese ├«ntre stat ╚Öi investitor ╚Öi-au ar─âtat clar partea abuziv─â. Cazul fra╚Ťilor Micula care au c├ó╚Ötigat un arbitraj ├«mpotriva statului rom├ón devine un exemplu care ar trebui s─â pun─â pe g├ónduri inclusiv Comisia European─â. Investitorii rom├óno-suedezi au blocat recent conturile ROMATSA – o institu╚Ťie vital─â pentru siguran╚Ťa zborurilor pe teritoriul ╚Ť─ârii noastre. Totul pentru c─â ╚Ťara noastr─â a respectat reglement─ârile europene ╚Öi nu a mai oferit ajutor de stat investitorilor.

Din cele relatate mai sus se vede clar c─â ├«n astfel de cazuri, interesul comercial al investitorilor primeaz─â legisla╚Ťiei europene sau chiar siguran╚Ťei cet─â╚Ťenilor.

Clauza ├«n baza c─âreia investitorii au putut ac╚Ťiona ├«n judecat─â statul rom├ón este inclus─â ├«ntr-un tratat bilateral de protec╚Ťie a investi╚Ťiilor rom├óno-suedez. De asemenea, ├«n baza unei astfel de clauze Ro╚Öia Montan─â Gold Corporation a anun╚Ťat c─â ├«nceput procedura pentru ac╚Ťiona ├«n judecat─â statul rom├ón pentru a ob╚Ťine compensa╚Ťii.

Totu╚Öi Comisia European─â cere statelor membre s─â denun╚Ťe┬átratatele bilaterale de investi╚Ťii dintre acestea

ÔÇ×┬á(…)┬áComisia solicit─â statelor membre s─â denun╚Ťe TBI intra-UE pe care le-au ├«ncheiat, adres├ónd scrisori de punere ├«n ├«nt├órziere unui num─âr de cinci state membre (Austria, ╚Ü─ârile de Jos, Rom├ónia, Slovacia ╚Öi Suedia) c─ârora le-a solicitat deja clarific─âri prin intermediul unor dialoguri administrative, av├ónd ├«n vedere c─â acordurile bilaterale ├«n cauz─â au fost invocate ├«n cadrul unor proceduri de arbitraj ╚Öi au creat probleme legate de compatibilitatea cu legisla╚Ťia UE. Scrisorile de punere ├«n ├«nt├órziere constituie prima┬áetap─â a procedurii de constatare a ne├«ndeplinirii obliga╚Ťiilor prev─âzute la articolul┬á258 din Tratatul privind func╚Ťionarea Uniunii Europene. ├Än acela╚Öi timp, Comisia s-a adresat ├«n scris celorlalte 21 de state membre care men╚Ťin TBI intra-UE, prin intermediul procedurii EU Pilot, pentru a lua cuno╚Ötin╚Ť─â de punctele lor de vedere cu privire la aceast─â chestiune.ÔÇŁ

Sunt destule semne c─â astfel de clauze, oricum s-ar numi ele ╚Öi ├«n orice fel de tratat ar fi incluse, nu se mai justific─â ├«ntr-o Uniune European─â ├«n care democra╚Ťia ╚Öi justi╚Ťia ar trebui s─â prezinte suficient─â ├«ncredere pentru ca investitorii s─â nu aib─â nevoie de un sistem de justi╚Ťie paralel.

Cu toate c─â aceste tratate bilaterale de protec╚Ťie a investi╚Ťiilor au o perioad─â limitat─â de valabilitate, care ├«n cazul Rom├óniei a expirat deja pentru majoritatea ├«n╚Ťelegerilor, niciun guvern nu a avut ├«n╚Ťelepciunea de a le denun╚Ťa l─âs├óndu-le s─â se prelugeasc─â automat conform prevederilor.

De aceea, Coali╚Ťia STOP TTIP Rom├ónia, ├«n numele celor 24.000 de cet─â╚Ťeni care au semnat Ini╚Ťiativa Cet─â╚Ťeneasc─â Europen─â Independent─â ╚Öi a cet─â╚Ťenilor afecta╚Ťi de desp─âgubirile nesim╚Ťite pretinse de investitori cere public denun╚Ťarea tuturor tratatelor bilaterale de protec╚Ťie a investi╚Ťiilor, stoparea negocierilor TTIP ╚Öi neratificarea tratatului CETA.

Orice alte tratate ce se doresc a fi ├«ncheiate ├«ntre state vor trebui s─â respecte legile europene, principiul transparen╚Ťei ╚Öi democra╚Ťiei ╚Öi interesul cet─â╚Ťenilor.

Campania Stop TTIP este sus╚Ťinut─â de c─âtre o alian╚Ť─â de peste 500 de organiza╚Ťii ale societ─â╚Ťii civile, organiza╚Ťii de protec╚Ťie a consumatorului, grupuri de mediu ╚Öi sindicate din ├«ntreaga Europ─â.

Citește și:

Planul UE de includere a clauzei de Solu╚Ťionare a Disputelor dintre Investitori ╚Öi Stat ├«n tratatul comercial cu SUA, momentan, s-a destr─âmat

Acordul comercial UE-SUA poate pune în pericol mediul și sănătatea oamenilor

Două milioane de europeni au semnat împotriva tratatului comercial cu SUA

Comentarii

comentarii