24/01/08 Alburnus Maior – Planurile de urbanism pentru Rosia Montana declarate ilegale

23 ianuarie 2008, Rosia Montana – Curtea de Apel Alba a constatat in mod irevocabil nelegalitatea Hotararilor de Consiliu Local Rosia Montana prin care, in iulie 2002, s-au votat planurile de urbanism ale comunei Rosia Montana, localitatea fiind astfel declarata zona industriala, exclusiv rezervata proiectului minier propus de Gabriel Resources.

Planurile de urbanism ale comunei Rosia Montana – Planul de Urbanism General (PUG) si Planul de Urbanism Zonal – Zona Industriala Rosia Montana Gold Corporation (PUZ) – au fost finantate integral de catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si supuse aprobarii Consiliului Local Rosia Montana cu scopul de a permite demararea obtinerii autorizatiilor proiectului minier, interzicand in acelasi timp realizarea oricaror alte activitati economice la Rosia Montana. De asemenea, schimbarea statutului Rosiei Montane din zona rezidentiala in zona industriala in iulie 2002 a avut ca si rezultat inceperea procesului de stramutare a populatiei locale, precum si a intregii infrastructuri de uz public (scoli, dispensar, drumuri etc.) Aceste planuri de urbanism au blocat astfel orice initiativa locala de dezvoltare a unor activitati in domeniul turismului, agriculturii si serviciilor deoarece s-a interzis construirea de noi imobile inclusiv pe proprietati private , lipsind de continut drepturile constitutionale la viata privata si libera initiativa economica a populatiei din zona.

Planurile de urbanism au fost pe durata celor 6 ani de cand sunt in vigoare in mod constant contestate de catre membrii Asociatiei Alburnus Maior datorita nelegalitatilor flagrante prin care acestea au fost adoptate. Majoritatea consilierilor locali care au votat respectivele planuri se aflau la data respectiva in conflict de interese datorita faptului ca ei sau rudele lor erau angajati ai RMGC. Populatia direct afectata nu a fost consultata de catre Consiliul Local care de asemenea nu a parcurs cerintele legale privind evaluarea impactului asupra mediului pentru PUG si PUZ.

In decembrie 2007, comunitatea locala a intrevazut oportunitatea modificarii respectivelor planuri de urbanism inaintand peste 100 de petitii catre Consiliul Local prin care se cere acestuia adoptarea unor noi planuri de urbanism care sa le respecte dreptul constitutional la libera initiativa economica si sa permita de asemenea lucrari de ecologizare a zonei si de protejare a patrimoniului cultural. Decizia Curtii de Apel Alba da o ultima sansa Consiliului Local Rosia Montana sa aplice principiile bunei guvernari, revocand hotararile nelegale si demarand procedurile pentru aprobarea de noi planuri de urbanism.

Decizia Curtii de Apel Alba va conduce pe viitor la anularea certificatului de urbanism 68/2004 emis de Consiliul Judetean Alba pentru RMGC si la obligarea Ministerului Mediului la a returna tiularului de proiect documentatia depusa impreuna cu cererea de acord de mediu pentru proiectul Rosia Montana. Acest lucru presupune practic ca RMGC, in cazul in care nu isi abandoneaza intentia de proiect minier la Rosia Montana, va trebui sa refaca intregul proces de autorizare al proiectlui, inclusiv va trebui sa gaseasca modalitati prin care sa obtina o noua licenta miniera pentru perimetrul Rosia Montana, demersuri care ar necesita cel putin 10 ani, atata cat a durat pana in prezent procesul de autorizare.

„M-a inspirat continuu energia si determinarea oamenilor din Rosia Montana care vor sa ramana aici si care au crezut dintotdeauna ca prin justitie isi vor putea face cel mai bine auzite glasurile. Ma simt onorata ca am putut sa-i sustin in aceste demersuri” a declarat Avocat Andreea Szabo.

„Verdictul dat de catre Curtea de Apel Alba stabileste in mod irevocabil ca toate demersurile de autorizare intreprinse de catre RMGC au ca fundament acte administrative ilegale. Mai mult, este cunoscut faptul ca afacerile construite piramidal pe o fundatie de coruptie si lipsa totala de respect fata de cetateni si drepturile lor constitutionale sunt menite sa se prabuseasca” a subliniat Avocat Lect. Dr. Marius Liviu Harosa.

„Sper ca aceasta victorie demonstreaza un progres general al Statului Roman si ca nu e doar un caz izolat de bun mers al justitiei care a functionat pentru Rosia Montana,” a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Mai multe informatii puteti obtine de la Av. Andreea Szabo – 0745 617968, Av. Marius Liviu Harosa – 0744 599762 sau de la adresa de email alburnusmaior@ngo.ro

spot_img

Ultimele știri