25/10/07 Greenpeace – Companiile si Guvernele ascund semnele de toxicitate ale OMG

Companiile si Guvernele ascund semnele de toxicitate ale OMG

Greenpeace cere Ministerului Mediului si celui al Agriculturii sa reactioneze imediat

Bucuresti, 25 octombrie 2007 – Profesorul Gilles-Eric Seralini a prezentat intr-o conferinta de presa astazi la Bucuresti argumente stiintifice care demonstreaza semne de toxicitate [1] ale organismelor modificate genetic produse de Monsanto [2] si comercializate pentru alimentatie si furajare. „Riscurile OMG sunt duble din cauza pesticidelor pe de o parte si din cauza ingineriei genetice pe de alta parte”, a spus profesorul Seralini.

Dovezile incriminatoare au fost obtinute de Greenpeace ca urmare a unui proces in justitie, si inmanate apoi spre evaluare unei echipe de experti condusi de Profesorul Gilles Eric Seralini [3]. Profesorul Seralini este specialist in biologie moleculara la Universitatea Caen, Franta team-leader si autorul a numeroase lucrari despre OMG, pesticide, sanatate si protectia mediului. Este Presedintele Consiliului Stiintific pentru Cercetare Independenta de Inginerie Genetica (CRII-GEN) [4]. Este unul dintre primii cercetatori care a indraznit sa avertizeze lumea de pericolul OMG. Din 1998 a lucrat ca expert pentru Guvernul Francez si incepand cu anul 2003 pentru Comisia Europeana.

Cu ocazia conferintei de presa sustinuta astazi la Bucuresti, profesorul Seralini a spus ca „OMG sunt create pentru a contine pesticide si este o crima ca nu sunt evaluate corect. Pesticidele nu sunt create pentru a fi mancate, dar Monsanto ne forteaza sa le mancam in organismele modificate genetic. Pesticidele in general pot cauza cancer, boli nervoase, efecte asupra sistemului imunitar, probleme sexuale si de reproducere”.

Directiva europeana 18/2001 ce reglementeaza cultivarea OMG si care a fost adoptata ieri si de Senatul Romaniei permite statelor membre ale UE utilizarea „clauzei de salvgardare” si interzicerea cultivarii OMG [4] autorizate in UE odata cu includerea de ecosisteme noi cu caracteristici de mediu diferite in interiorul granitelor Comunitatii. Mai mult, Directiva impune cercetarea efectelor indirecte si a celor pe termen lung ale OMG pentru mediu si pentru sanatate. Romania nu a realizat inca asemenea studii, iar porumbul MG a fost cultivat ilegal in 2007. Ungaria, Austria, Grecia, Polonia si recent Germania au interzis deja cultivarea porumbului MG „Confirmarea stiintifica a noilor ecosisteme constituie baza legala pentru interzicerea porumbului MG autorizat in UE pe teritoriul noilor state membre. Odata cu aderarea Romaniei, UE beneficiaza de 2 regiuni biogeografice noi, cea Stepica si cea a Marii Negre (Pontica) [5] pentru care nu exista studii de evaluare a impactului asupra mediului. Asa a procedat Ungaria al carei teritoriu include o regiune biogeografica noua pentru UE, cea Panonica, obtinand astfel interzicerea porumbului MG.”, a declarat Gabriel Paun.

Greenpeace cere Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii sa interzica imediat importul si cultivarea porumbului MG si a hibrizilor proveniti din acesta.

spot_img

Ultimele știri