26/11/07 REC – Un parteneriat germano-roman in domeniul energiei regenerabile prin tehnologia biogazului

Transfer de tehnologie germana pentru cresterea performantelor economice si de mediu in industria agro-alimentara, sprijinit cu fonduri europene

Un parteneriat germano-roman obtine aprobarea unui proiect European de cercetare si promovare in domeniul energiei regenerabile prin tehnologia biogazului.

Proiectul PROBIOPOL (Promovarea Poligenerarii de Energie pe baza Biogazului), initiat si coordonat de firma AGIMUS GmbH din Braunschweig, Germania, a primit aprobarea pentru o finantare Europeana pentru cercetare si promovare prin programul FP6 (Framework Programme 6). Proiectul va fi implementat intr-un consortiu germano-roman cu firma romana Project DEVELOPER srl, din Timisoara (specializata in asistenta tehnica pentru proiecte de investitii in energie regenerabila din biomasa), REC Romania (Centrul Regional de Protectie a Mediului pentru Europa Centrala si de Est), AGIR (Asociatia Generala a Inginerilor din Romania), filialele Sibiu si Cluj si firmele germane Target GmbH si BioKraft Karstädt GmbH & Co. KG si o persoana privata (cercetator) de origine romana. Proiectul va avea un buget de aprox. 338.000 EUR.

Aprobarea finantarii proiectelor Europene de cercetare necesita mult timp, angajament personal si rabdare. Pregatirea cererii a necesitat mai mult de o suta cinci zeci de ore de munca, iar tratativele cu Comisia Comunitatii Europene au durat in total 14 luni. „Suntem foarte multumiti insa pentru faptul ca proiectul nostru a primit un punctaj foarte bun in evaluare de catre Comisia Europeana, obtinand 23 din 25 puncte posibile. Deasemenea am aratat ca si o firma mica poate cere si obtine aprobarea finantarii de proiecte de cercetare Europene, daca conceptul proiectului si obiectivele acestuia sunt adecvate”.

Pentru noi, proiectul e un prilej de corelare a mai multor aspecte foarte importante: „Vrem ca o tehnica avansata si de viitor in domeniul mediului si energiei regenerabile sa fie cunoscuta si implementata in Romania. Greseli facute la implementarea acestor tehnologii in Germania (de ex. folosirea doar limitata a energiei termice) vrem sa nu se repete in Romania”. Proiectul sustine de asemenea – cooperarea romano-germana in domeniul tehnicii biogazului, experienta germana fiind in acest domeniu dominanta pe plan mondial.

Scopul proiectului este implementarea rezultatelor cercetarii in domeniul protectiei mediului si eficientei energetice – prin folosirea deseurilor organice pentru obtinerea biogazului si transformarea acestuia in energie termica si electrica, avand o importanta deosebita pentru industria alimentara si fermele agricole din Romania.

In cadrul acestui proiect se vor realiza:
– elaborarea si diseminarea unui Raport privind Potentialul Poligenerarii din Biogaz, la Scara Industriala, in Romania
– demonstrarea potentialului de autonomie energetica a companiilor agro-alimentare, prin fermentarea rezidurilor organice
– lansarea unei retele nationale de specialisti in domeniul biogazului
– identificarea componentelor acestei tehnologii care se pot fabrica in Romania
– diseminarea de know-how in randul companiilor din industria alimentara si agricultura
– atragerea interesului unor investitori romani si straini pentru implementarea de proiecte pilot
– pregatirea a doua proiecte pilot pentru a fi co-finantate prin fonduri europene
– informarea autoritatilor nationale asupra rezultatelor si concluziilor proiectului, si in special asupra modalitatilor in care se poate imbunatati legislatia romaneasca pentru a sustine astfel de aplicatii.

Biogazul este un amestec de gaze (predominant fiind metanul) obtinut prin fermentarea anaeroba a materiilor organice; utilizarea eficienta a biogazului permite producerea de energie electrica, caldura si frig.

Despre REC
REC este o organizatie internationala, independenta care si-a inceput activitatea in 1990 cu misiunea de a asista in rezolvarea problemelor de mediu in Europa Centrala si de Est prin promovarea cooperarii intre
ONG-uri, institutii guvernamentale, diversii intreprinzatori si alte institutii cu implicare in domeniul mediului inconjurator, a liberului schimb de informatii si a participarii publice la luarea deciziilor in ceea ce priveste mediul inconjurator.

Obiectivele strategice ale REC sunt: evidentierea strategiilor de dezvoltare durabila si asistarea in implementarea lor; suport in cadrul cooperarii internationale; management durabil al tuturor resurselor
naturale si integrarea protectiei mediului in planificare si in activitatile de zi cu zi a sectoarelor economice importante.

Dintre cele 16 birouri care activeaza in zona Europei Centrale si de Est si Turcia, biroul din Romania a fost unul dintre primele birouri infiintate.

Inca din perioada de inceputuri a tranzitiei Romaniei catre democratie, structura granturilor, suportul acordat pentru networking si programe de training dezvoltate de REC Romania au asigurat aparitia si dezvoltarea
unei active si diverse comunitati de ONG-uri de mediu. Politica de suport a ONG-urilor continua sa cresca in lista de prioritati a biroului din Romania, avand in permanenta ca scop implicarea autoritatilor guvernamentale romane intr-un dialog deschis cu societatea civila legat de problemele de aderare la UE.

Incepand din anul 2000, parteneriate strategice au fost realizate in mod constant cu Ministerul Mediului si Apelor si cu reteaua sa de Agentii Regionale si Locale de Mediu, si care au beneficiat de permanenta
crestere a expertizei REC-ului in schimbari climatice, managementul deseurilor si planificarea investitiilor tinand cont de perspectiva protectiei mediului, toate aceste domenii fiind de mare importanta in incadrarea in standardele Acquis-ul comunitar.

Nu este lipsita de importanta nici asistenta tehnica oferita autoritatilor locale sub forma LEAP-urilor, ca mecanisme de planificare in scopul de a promova sustenabilitatea si transferul de know-how catre
sectorul afacerilor din Romania in domenii ca: Managementul Sistemelor din perspectiva mediului inconjurator, eficienta energetica, domenii care au crescut imaginea REC in zona factorilor de decizie, in timp ce au asigurat REC-ului o mai buna intelegere a provocarilor si a nevoilor in domeniu.

spot_img

Ultimele știri