Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

27 de zile în care vor fi împușcați șacali și mistreți în Delta Dunării

În perioada 14 octombrie – 9 noiembrie, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) va desfășura acțiuni de împușcare a șacalilor și mistreților din câteva zone din Deltă. WWF: „Ar trebui să avem o justificare solidă a acestei măsuri”.

Foto: Pixabay

Zonele în care se vor desfășura noi acțiuni de îndepărtare a șacalilor și mistreților din sunt Somova, Sireasa, Dunavăț, Tatanir și Ivancea.

Campania se desfășoară „în baza Contractului de prestări servicii nr. 8/11.04.2019 privind  îndepărtarea/recoltarea exemplarelor din speciile de faună sălbatică, a porcilor mistreți și a șacalilor din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) încheiat între ARBDD și Regia Națională a Pădurilor – Direcția Silvică Tulcea și a Autorizației pentru recoltarea de animale din fauna sălbatică nr. 9/25.09.2019 emisă de ARBDD, cu respectarea tuturor prevederilor legale privind cotele și zonele de recoltare admise”, potrivit unui comunicat al ARBDD.

Alte acțiuni de vânătoare au avut loc și anul trecut, conform Hotărârii numărul 3 din 1 august 2018 luată de Centrul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea combaterii virusului pestei porcine africane.

„Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării este instituția publică înființată în anul 1990 cu menirea de a institui un regim special de administrare a patrimoniului natural din domeniul public de interes național al Rezervației Biosferei Delta Dunării, în scopul conservării sale și al refacerii habitatelor degradate, în corelație cu activitățile economice ale populației locale sau limitrofe, atribuții conferite prin Legea 82/1993, modificată și completată ulterior”, este prezentarea făcută de ARBDD în comunicat.

WWF: Ar trebui să avem o justificare solidă a acestei măsuri

Șacalul (canis aureus) se află pe Anexa V a Directivei Habitate, adică face parte din „specii de plante și animale de interes comunitar a căror prelevare din natură și exploatare sunt susceptibile de a face obiectul măsurilor de management”.

Directiva Habitate a fost creată pentru a conserva atât speciile de plante şi animale sălbatice, cât şi habitatele naturale din Uniunea Europeana, prin înfiinţarea Ariilor Speciale de Conservare. Toate acțiunile bazate pe aceasta directivă sunt axate pe menţinerea unui statut de conservare favorabil sau pe reabilitarea speciilor şi habitatelor desemnate, în ariile stabilite împreună cu Comisia Europeană.

„Managementul rezervațiilor biosferei se realizează conform unor regulamente și planuri de protecție și conservare proprii, în conformitate cu recomandările Programului Om – Biosferă de sub egida UNESCO”, se arată în ordonanță de urgență 57/2007 privind Scopul și regimul de management al categoriilor de arii naturale protejate.

Exploatarea acestor specii nu ar trebui să afecteze starea de conservare favorabilă, conform Directivei. Ar trebui să avem o justificare solidă a acestei măsuri, dar datele științifice lipsesc cu desăvârșire pentru a o justifica”, a explicat pentru Green Report Cristian Remus Papp, manager Biodiversitate și Arii Protejate WWF România.

Potrivit acestuia, șacalul, la fel ca lupul, asigură lupta împotriva pestei porcine africane (PPA).

„Referitor la mistreț, aici iarăși conform UE, în cazul în cazul în care există o infestare cu PPA, trebuie asigurată o monitorizare continuă a populației acestei specii, a evoluției și răspândirii bolii, a numărului de exemplare răpuse de boală etc., ori noi nu avem suficiente date, din păcate”, a mai spus Papp.

spot_img

Ultimele știri