3.000 de automobile nepoluante pot fi achizi╚Ťionate prin noul program Rabla PLUS

in Transport 26 March 2020 54 Views

Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor a lansat, prin Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu (AFM), programul Rabla PLUS. Astfel, persoanele care doresc s─â achizi╚Ťioneze o ma╚Öin─â full electric sau electric hibrid plug-in, se pot adresa dealer-ilor valida╚Ťi. Totodat─â, pentru prima dat─â ├«n istoria sa, Rabla PLUS permite popula╚Ťiei inclusiv achizi╚Ťia de motociclete full electric.

Imagine de Marek Studzinski de la Pixabay

Anul acesta am aprobat pentru Rabla PLUS cel mai mare buget de c├ónd exist─â programul: 140 de milioane de lei, cu aproape 45% mai mare dec├ót ├«n anul 2019. Am crescut bugetul pentru c─â ne-am stabilit un obiectiv mare pentru 2020: s─â punem pe ╚Öoselele Rom├óniei aproximativ 3000 de ma╚Öini nepoluante, adic─â acela╚Öi num─âr de autovehicule cump─ârate prin RABLA PLUS ├«n to╚Ťi cei 4 ani de c├ónd exist─â programul. Cred c─â viitorul transportului este full electric, iar acest tip de transport va fi ╚Öi o garan╚Ťie a aerului bun ├«n ora╚Öe”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului, apelor ╚Öi p─âdurilor.

Programul de anul acesta p─âstreaz─â pentru al cincilea an consecutiv cea mai mare prim─â pentru achizi╚Ťia ma╚Öinilor full electric din Europa: circa 10.000 euro. ├Än ceea ce prive╚Öte achizi╚Ťiile ma╚Öinilor hibrid plug-in, aceastea sunt sus╚Ťinute prin program cu circa 4500 de euro, iar motocicletele full electric cu peste 700 de euro, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculelor.

Exist─â calcule care arat─â c─â dac─â 10% din ╚Öoferi ╚Öi-ar ├«nlocui ma╚Öina cu o motociclet─â full electric, poluarea din trafic ar sc─âdea substan╚Ťial, iar timpul de sta╚Ťionare ├«n trafic s-ar reduce cu p├ón─â la 40%ÔÇŁ, a explicat ministrul mediului.

Programul Rabla PLUS nu condi╚Ťioneaz─â achizi╚Ťia unui autovehicul nou de casarea unui autovehicul uzat. ├Äns─â cei care vor dori s─â renun╚Ťe la o ma╚Öin─â veche, poluant─â, vor beneficia ├«n plus ╚Öi de prima de casare stabilit─â prin programul Rabla Clasic, ├«n valoare de 6500 de lei.

Astfel, ├«n condi╚Ťiile acces─ârii concomitente a celor dou─â programe, sumele decontate prin AFM din costul total al ma╚Öinii vor fi de: circa 11.300 de euro pentru ma╚Öinile full electric, 5800 de euro pentru ma╚Öinile hibrid plug-in ╚Öi 1400 de euro pentru motocicletele full electric, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculului.

┬áNu ├«n ultimul r├ónd, e important s─â vorbim ╚Öi despre o alt─â noutate: am impus prin ghidul de finan╚Ťare condi╚Ťia ca cei care ├«╚Öi cump─âr─â o astfel de ma╚Öin─â s─â nu o poat─â ├«nstr─âina cel pu╚Ťin un an. Rom├ónia acord─â cea mai mare prim─â pentru autovehicule electrice din Europa ╚Öi este normal s─â ne asigur─âm c─â aceste ma╚Öini r─âm├ón ├«n traficul din ╚Ťar─âÔÇŁ, a mai declarat Costel Alexe.

Comentarii

comentarii