Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

31/10/07 MMDD – Consiliul de Mediu, Luxemburg

COMUNICAT DE PRESA

Delegatia Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, condusa de secretarul de stat MMDD Silviu Stoica, a participat marti, 30 octombrie, la lucrarile Consiliului de Mediu, ce s-au desfasurat la Luxemburg.
Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte privind Schimbarile climatice, Deficitul de apa si seceta, Organismele Modificate Genetic (OMG), Strategia de dezvoltare durabila a Uniunii Europene , Raport de progres dar si propunerea de Directiva de modificare a Directivei 98/70/CE privind calitatea carburantilor.

Romania a votat in favoarea adoptarii Concluziilor Consiliului, sustinand eforturile comunitare intreprinse in domeniul schimbarilor climatice, in special in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, asa cum s-a stabilit la Consiliul de Primavara (desfasurat la nivel de sefi de stat si de guvern) in luna martie 2007. In acelasi timp, Romania, prin delegatia MMDD, a sustinut pozitia UE privind aspectele incluse pe agendele intalnirilor din cadrul celei de-a 13-a reuniuni a Conferintei Partilor (COP13) la Conventia ONU privind schimbarile climatice, ce va avea loc in luna decembrie la Bali, si anume un program de negociere pentru urmatorii doi ani, care sa se finalizeze cu un Acord post 2012.

La tema privind deficitul de apa si seceta, delegatia MMDD a votat in favoarea adoptarii Concluziilor Consiliului, apreciind pozitiv includerea prevederilor referitoare la evaluarea riscului si planificarea managementului secetei. Examinarea conditiilor de accesare a Fondului de Solidaritate, si integrarea aspectelor legate de seceta in viitoarele programe de lucru anuale ale mecanismului de protectie civila, reprezinta elemente importante pentru sprijinirea eforturilor de reducere a impactului secetei.

Consiliul de Mediu a luat in discutie propunerea privind suspendarea temporara a cultivarii si comercializarii pe teritoriul Austriei a porumbului modificat genetic din soiurile MON 810 si T25. Votul Romaniei a fost unul de abtinere. Ca urmare a numarului ridicat de abtineri al tarilor care au votat, nu a existat o decizie a Consiliului in acest sens.

Delegatia romana a sustinut concluziile raportului Comisiei privind progresele referitoare la Strategia de Dezvoltare Durabila a Uniunii Europene, inregistrate in anul 2007.

Romania va lua in considerare obiectivele si provocarile europene in procesul actual de revizuire a propriei Strategii de Dezvoltare Durabila, ce va fi finalizat in anul 2008 si va implica activ toate segmentele societatii – institutii guvernamentale, mediu de afaceri si academic, societate civila.

Romania apreciaza propunerea de Directiva privind calitatea carburantilor ca fiind o contributie importanta pentru punerea in practica a strategiilor comunitare privind calitatea aerului, schimbarile climatice si dezvoltarea durabila.

In acest context, Romania considera ca stabilirea unei tinte pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pe ciclul de viata al carburantilor poate ajuta la atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera stabilit la Consiliul de Primavara.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Ultimele știri