4.8 miliarde de euro pentru dezvoltarea mediului urban din România

in Autoritati, Proiecte, Transport 23 June 2015 355 Views

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) a╚Öteapt─â ├«n cursul acestei s─âpt─âm├óni aprobarea oficial─â a Comisiei Europene cu privire la Programul Opera╚Ťional Regional (POR) 2014-2020. Din bugetul de 8.2 miliarde de euro pus la dispozi╚Ťia Rom├óniei, ┬á4.8 miliarde de euro sunt dedicate proiectelor care vizeaz─â zonele urbane, de la alei pietonale ╚Öi piste pentru bicicli╚Öti la aducerea la via╚Ť─â a spa╚Ťiilor abandonate ╚Öi construirea de locuin╚Ťe sociale pentru oamenii s─âraci. Dar, ca s─â beneficieze de aceste finan╚Ť─âri, autorit─â╚Ťile trebuie mai ├«nt├ói s─â le cear─â.

Piata Constitutiei Bucuresti

POR 2014-2020 e un program de dezvoltare regional─â ├«n Rom├ónia finan╚Ťat prin Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FERD). Programul e compus din 12 axe prioritare, care vizeaz─â nou─â dintre cele 11 obiective tematice care sunt finan╚Ťate ├«n cadrul Politicii de coeziune 2014 ÔÇô 2020 a Uniunii Europene.

Patru dintre cele 12 axe prioritare cuprind posibilit─â╚Ťi de finan╚Ťare a unor proiecte ├«n mediu urban.

Axa Prioritar─â 4 (AP 4) e dedicat─â dezvolt─ârii urbane integrate. Bugetul, ├«n valoare de 1.386,85 milioane de euro, va fi alocat pentru patru tipuri de investi╚Ťii: m─âsuri pentru transportul urban (proiecte de construc╚Ťie a pistelor pentru bicicli╚Öti, de achizi╚Ťie a mijloacelor de transport ecologice/electrice), revitalizarea zonelor urbane (proiecte care iau terenuri abandonate ╚Öi le transform─â ├«n spa╚Ťii verzi sau de agrement pentru locuitorii ora╚Öului), ├«mbun─ât─â╚Ťirea vie╚Ťii comunit─â╚Ťilor marginalizate (construc╚Ťia ╚Öi amenajarea de cl─âdiri pentru activit─â╚Ťi educative, culturale ╚Öi de recrea╚Ťie; zone verzi de mici dimensiuni, pie╚Ťe publice, scuaruri, p─ârcule╚Ťe) ╚Öi infrastructur─â de educa╚Ťie (cre╚Öe, gr─âdini╚Ťe, licee tehnologice, ╚Öcoli profesionale ╚Öi tehnice).

De acest finan╚Ť─âri pot beneficia autorit─â╚Ťile publice locale din municipiile re╚Öedin╚Ť─â de jude╚Ť din regiunile mai pu╚Ťin dezvoltate, cu excep╚Ťia municipiului Tulcea. AP 4 nu este eligibil─â nici pentru Bucure╚Öti-Ilfov, dar acelea╚Öi tipuri de investi╚Ťii se pot finan╚Ťa prin alte axe prioritare. Ca s─â primeasc─â finan╚Ťare, autorit─â╚Ťile trebuie s─â prezinte o strategie, un plan integrat de dezvoltare urban─â care adreseaz─â problemele economice, sociale, de mediu, climatice ╚Öi demografice.

Axa Prioritar─â 9 (AP 9) vine ├«n sprijinul regener─ârii economice ╚Öi sociale a comunit─â╚Ťilor defavorizate din mediul urban (CLLD). AP 9 are un buget de 101,41 milioane de euro care e disponibil pentru localit─â╚Ťile urbane cu peste 20.000 de locuitori.

AP 9 e o ax─â nou─â, la fel ca instrumentul prin care va fi implementat─â: ÔÇ×Dezvoltarea Local─â plasat─â sub Responsabilitatea Comunit─â╚ŤiiÔÇŁ. Asta ├«nseamn─â c─â, pentru accesarea fondurilor din cadrul acestei axe trebuie s─â aplice un grup mixt, forrmat at├ót din autorit─â╚Ťile publice locale, c├ót ╚Öi din reprezentan╚Ťi ai institu╚Ťiilor, companiilor, societ─â╚Ťii civile locale ╚Öi ai zonei urbane s─ârace c─âreia se adreseaz─â proiectul. Implic├ónd ╚Öi comunitatea, se pot identifica cel mai eficient nevoile acesteia, ╚Öi felul ├«n care resursele pot fi gestionate ca s─â rezolve aceste nevoi.

Grupul astfel format trebuie s─â propun─â proiecte de construire, reabilitare sau modernizare a locuin╚Ťelor sociale, investi╚Ťii ├«n infrastructura de s─ân─âtate, educa╚Ťie ╚Öi servicii sociale, amenaj─âri ale spa╚Ťiului urban degradat ├«n care locuie╚Öte comunitatea defavorizat─â ╚Öi, de asemenea, care adreseaz─â problema locurilor de munc─â ├«n r├óndul membrilor comunit─â╚Ťii.

Axa Prioritar─â 5 (AP 5) se focalizeaz─â pe revitalizarea urban─â. Bugetul de 139,53 de milioane de euro poate fi investit ├«n proiecte de transformare a terenurilor momentan nefolosite sau distruse, ├«n spa╚Ťii verzi ╚Öi de recreere pentru cet─â╚Ťeni.

Autorit─â╚Ťile ╚Öi institu╚Ťiile publice locale din mediul urban, cu excep╚Ťia municipiilor re╚Öedin╚Ť─â de jude╚Ť, pot primi finan╚Ťare pentru alei pietonale, piste pentru bicicli╚Öti, trotuare, amenaj─âri de spa╚Ťii verzi, locuri de joac─â pentru copii, terenuri de sport, b─ânci ╚Öi co╚Öuri de gunoi, re╚Ťele Wi-Fi sau racordarea la utilit─â╚Ťi publice.

Axa Prioritar─â 3 (AP 3) are alocat un buget de 2.374,57 milioane de euro pentru sprijinirea tranzi╚Ťiei c─âtre o economie cu emisii sc─âzute de carbon.

AP 3 se adreseaz─â municipiilor re╚Öedin╚Ť─â de jude╚Ť care nu sunt eligibile pentru AP 4. Autorit─â╚Ťile publice centrale ╚Öi locale pot cere finan╚Ťare pentru proiecte de eficien╚Ť─â energetic─â a cl─âdirilor publice, a cl─âdirilor reziden╚Ťiale ╚Öi a iluminatului public. De asemenea, ╚Öi ├«n cadrul AP 3 se finan╚Ťeaz─â m─âsuri pentru transportul urban, cum ar fi construirea de piste pentru biciclete sau achizi╚Ťionarea mijloacelor de transport ecologice/electrice.

Pentru finan╚Ť─âri ├«n cadrul AP 3, autorit─â╚Ťile trebuie s─â elaboreze strategii locale ├«n domeniul energiei (ex. strategii de reducere a CO2) pentru domeniul eficien╚Ťei energetice ├«n cl─âdiri ╚Öi iluminat public ╚Öi a Planurilor de Mobilitate Urban─â Durabil─â (PMUD) pentru proiectele propuse ├«n domeniul mobilit─â╚Ťii urbane.

Autorit─â╚Ťile locale vor stabili ╚Öi vor selecta proiectele relevante, iar Autoritatea de Management se va ocupa numai de verificarea legalit─â╚Ťii ╚Öi eligibilit─â╚Ťii acestor proiecte, a mai explicat consilierul Ionu╚Ť Trinc─â.
Surs─â foto: Flickr.com

Comentarii

comentarii