4 din 5 termocentrale pe c─ârbuni din Europa sunt neprofitabile – raport Carbon Tracker Initiative

in Business, Energie 28 October 2019 78 Views

Un raport al Carbon Tracker Initiative arat─â c─â 79% din centralele pe c─ârbune din UE au o pierdere financiar─â ridicat─â, deoarece nu pot concura cu energia regenerabil─â mai ieftin─â.

Majoritatea centralelor pe cărbune din Uniunea Europeană nu sunt profitabile și s-ar putea confrunta cu pierderi de aproape 6,6 miliarde de euro în acest an, potrivit raportului.

Carbon Tracker Initiative a analizat cifrele din spatele fiec─ârei centrale de c─ârbune din UE, ┼či a ajuns la concluzia c─â 79% din centralele electrice care produc energie electric─â au pierderi.

“Generatorii de c─ârbune din UE fac hemoragie ├«n numerar, deoarece nu pot concura cu regenerabile ieftine ╚Öi cu gazele, iar acest lucru se va agrava”, a spus Matt Gray, co-autorul raportului.

Costurile mai mici pentru energia regenerabil─â ╚Öi gazele naturale sunt din ce ├«n ce mai competitive fa┼ú─â de c─ârbune ├«n ceea ce prive┼čte produc╚Ťia de energie electric─â.

Giantul energetic german RWE se confrunt─â cu cele mai mari pierderi financiare, estimate la aproximativ 975 milioane de euro, potrivit raportului. Aceasta reprezint─â 6% din capitalizarea sa de pia╚Ť─â.

RWE a negat afirma╚Ťiile din raport, potrivit https://www.dw.com .

“Cifrele ╚Öi ipotezele nu sunt de acord cu faptele. Sunt gre╚Öite ╚Öi nu pot constitui baza unei evalu─âri serioase”, a spus un purt─âtor de cuv├ónt al RWE. ÔÇ×Dac─â instala╚Ťiile nu ├«╚Öi acoper─â costurile cu numerar, nu le-am administraÔÇŁ, a spus purt─âtorul de cuv├ónt.

Raportul mai arată că grupul energetic central-european EPH, care are active în principal în Germania și Republica Cehă, ar putea pierde 613 milioane de euro, iar PPC în Grecia ar putea pierde 596 milioane de euro.

Cheltuielile mai mari cu tehnologia sunt necesare pentru a ├«ndeplini standardele UE mai stricte privind calitatea aerului ├«ncep├ónd cu 2021. Raportul a men╚Ťionat, de asemenea, cre╚Öterea pre╚Ťurilor la certificatele de carbon ar putea stimula cheltuielile.

“Factorii de decizie ╚Öi investitorii ar trebui s─â se preg─âteasc─â s─â elimine treptat c─ârbunele p├ón─â ├«n 2030”, a ad─âugat Gray.

Mai multe ╚Ť─âri din UE au anun╚Ťat deja planurile de a elimina complet instala╚Ťiile de c─ârbune la timp pentru a ├«ndeplini obiectivele globale de reducere a emisiilor.

Mai multe ╚Ť─âri precum Polonia ├«nc─â depind de c─ârbune pentru majoritatea produc╚Ťiei de energie.

Unii operatori de centrale pe c─ârbune sus╚Ťin c─â aceast─â materie prim─â va r─âm├óne c├óteva decenii pentru c─â energia regenerabil─â este intermitent─â ╚Öi nu un furnizor stabil de energie.

Cu toate acestea, exist─â unele centrale pe c─ârbune din UE, care se a╚Öteapt─â s─â ob╚Ťin─â profit. Acestea includ facilit─â╚Ťi care primesc subven╚Ťii mari ├«n Polonia ╚Öi utilit─â╚Ťi eficiente ├«n Germania ╚Öi Olanda. Unele fabrici din Italia, Republica Ceh─â ╚Öi Slovenia pot profita de pre╚Ťurile ridicate ale energiei electrice.

Comentarii

comentarii