4 surse sustenabile de materiale din care poate fi făcut parchetul

Dacă vrei să-ți construiești acum o casă sau poate vrei numai să-ți înlocuiești parchetul, citește din ce materiale sustenabile îți poți face podelele.

4 surse sustenabile de materiale din care poate fi făcut parchetul

  1. Parchetul din bambus

Parchetul din bambus este o variantă foarte bună pentru a înlocui podelele din lemn de esență tare. În primul rând, pentru că este prietenos cu mediul, iar în al doilea rând pentru că reprezintă o sursă sustenabilă. Bambusul este, de fapt, o iarbă și încă una care crește foarte repede.

Bambusul se dezvoltă bine în orice climat, de aceea poate fi găsit în multe produse, precum mobilier din bambus, obiecte pentru bucătărie etc. În plus, este un material foarte durabil (uneori atât de durabil precum lemnul de esență tare).

Alte beneficii ale parchetului din bambus:

  • Are un aspect la fel de elegant ca și lemnul de esență tare, tocmai de aceea a devenit o alternativă atât de populară.
  • Este foarte accesibil ca preț, ținând cont de calitatea lui.
  • Este ușor de întreținut, atât timp cât îl ștergi regulat.
  • Parchetul din bambus care este zgâriat sau care s-a decolorat poate fi pur și simplu refinisat.
  1. Parchetul din plută

Acest tip de parchet este unul relativ nou, dar care câștigă teren în rândul celor care își renovează casa. Pluta este un material care este produs din scoarța stejarului de plută, care se găsește în toate pădurile mediteraneene.

Pluta este un material sustenabil pentru că obținerea acestui material nu presupune tăierea copacului pentru a obține pluta, ci poate fi decojită de pe stejar. Scoarța crește la loc în trei ani, ceea ce înseamnă că devine din nou o sursă de plută.

Beneficiile plutei:

  • Pluta are proprietăți anti-microbiene, ceea ce înseamnă că parchetul din plută este potrivit pentru oricine are alergii. Este extrem de rezistent la praf și absoarbe toxinele și mucegaiul.
  • Pluta este moale, deci plăcută atunci când calci pe ea.
  • Pluta are proprietăți izolante. Reține căldura, deci nu vei mai păși pe o podea rece.
  • Are un aspect unic, care se potrivește perfect cu interioarele moderne și contemporane.

4 surse sustenabile de materiale din care poate fi făcut parchetul

  1. Parchet din lemn de esență tare reciclat

Lemnul de esență tare nu este prea prietenos cu mediul, indiferent de practicile de creștere durabilă folosite. Copacii tot trebuie tăiați și pot trece câteva decenii până să ajungă iarăși la maturitate.

O variantă acceptabilă din punctul de vedere al sustenabilității este lemnul de esență tare reciclat. Ceea ce înseamnă să refolosești un lemn care inițial a fost destinat altui scop. De exemplu, lemnul folosit la bârnele dintr-un hambar vechi poate fi transformat în parchet.

Beneficiile parchetului din lemn de esență tare reciclat:

  • Acestă îi dă un aspect unic casei tale.
  • Este foarte durabil și te poate ține o viață. Din momentul în care l-ai montat, te poți aștepta să reziste atât cât trăiești și tu (desigur, dacă îl și îngrijești).
  • Este ușor de întreținut, atât timp cât îl aspiri și îl mături regulat.

4 surse sustenabile de materiale din care poate fi făcut parchetul

  1. Parchet din cauciuc

Parchetul din cauciuc este folosit de ceva timp în spațiile comerciale, în săli de sport, spitale și la locurile de joacă pentru copii, grație durabilității, dar și ergonomiei sale.

Dar este și o alegere prietenoasă cu mediul, în special dacă alegi unul care să fie produs din obiecte reciclate din cauciuc. În plus, nu trebuie să-ți faci  griji că acest material va deteriora calitatea aerului din interior, din moment ce nu emite la fel de multe substanțe toxice ca alte materiale folosite la producerea parchetului.

Mai mult, cauciucul provine dintr-o sursă sustenabilă: este o materie primă care este produs din seva care este extrasă din arborii de cauciuc tropical.

Alte beneficii ale parchetului din cauciuc:

  • Cauciucul este foarte ușor de întreținut. Trebuie măturat și spălat cu mopul și este rezistent la pete.
  • Este moale și flexibil, deci și o suprafață bună de așezat pe ea.
  • Nu este poros, ceea ce înseamnă că este rezistent la umezeală. Este perfect pentru bucătării și băi.
spot_img

Ultimele știri