40% din alimentele produse la nivel mondial se alterează înainte de consum

in EcoLIFESTYLE 8 April 2016 365 Views

Între 30 și 40% din alimentele produse la nivel mondial nu sunt niciodată consumate deoarece se alterează după recoltare sau în timpul transportului sau pur și simplu sunt aruncate de magazine și consumatori, se arată într-un  studiu publicat joi de Institutul pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului (PIK), informează Reuters.

risipa

Potrivit realizatorilor studiului, procentul alimentelor risipite este așteptat să crească semnificativ dacă economiile emergente precum China și India adoptă obiceiurile alimentare occidentale, printre care și o modificare a dietei prin creșterea consumului de carne.

De asemenea, pe măsură ce țările sărace se dezvoltă și populația lumii crește, emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu risipa alimentară ar putea crește de la 0,5 gigatone de CO2 pe an până la 1,9 — 2,5 gigatone de CO2 pe an la mijlocul acestui secol.

Agricultura are un impact major asupra schimbărilor climatice, în 2010 fiind responsabilă pentru mai mult de 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Evitarea risipei alimentare ar duce la eliminarea emisiilor inutile de gaze cu efect de seră și ar contribui la combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Prajal Pradhan, unul din autorii studiului.

Cercetătorii au analizat cerințele alimentare în trecut și în diferite scenarii viitoare și au descoperit că deși media globală a necesarului alimentar al unei persoane a rămas constant, în ultimele cinci decenii alimentele disponibile au crescut rapid, astfel că emisiile de gaze cu efect de seră care au legătură cu surplusul alimentar au crescut cu peste 300%. Și mai important, țările bogate tind să consume mai multă hrană decât este sănătos sau pur și simplu să o risipească.

Studiul nu menționează modul în care consumul alimentar ar putea fi diminuat, dar inițiative pentru abordarea acestei probleme au apărut deja atât în țările dezvoltate cât și în cele în curs de dezvoltare. Una dintre acestea urmărește reducerea la jumătate a risipei alimentare până în anul 2030.

Comentarii

comentarii