49 de milioane de oameni, afectați de secetă în sudul Africii

in EcoLIFESTYLE 16 February 2016250 Views

Fenomenul meteo El Nino și seceta pe care a generat-o în Sudul Africii ar putea afecta viețile a peste 49 de milioane de persoane. Estimarea aparține experților din Programul Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite.

Seceta El Nino

El Nino se produce în zona sudică a Oceanului Pacific, fiind cauzat de încălzirea la suprafață a apelor oceanului și de deplasarea lor dinspre vest spre est. Fenomentul generează secetă, furtuni și inundații.

Anul acesta, a avut loc cea mai lungă și cea mai severă manifestare a sa din ultimii 35 de ani. În perioada octombrie – decembrie, cantitatea de ploaie înregistrată a fost cea mai mică din 1981 și până în prezent.

Conform previziunilor meteo, nici vremea din intervalul ianuarie-martie nu va aduce suficiente precipitații pentru a evita „una dintre cele mai mari secete de până acum”. 14 milioane de oameni se confruntă deja cu foamete în regiune. Specialiștii ONU estimează că numărul lor va ajunge la 49 de milioane, majoritatea (40 de milioane) din zone rurale.

În țări precum Lesotho, Swaziland, Zambia și Zimbabwe, muncile agricole au început cu o întârziere de 2 luni, afectând grav productivitatea. În Zimbabwe, producția de porumb s-a înjumătățit deja față de anul trecut, iar prețurile au crescut cu 53%.

 

Citește și:

10 milioane de etiopieni suferă de foame din cauza celei mai grave secete din ultimii 30 de ani

Comentarii

comentarii