Case active: 5 construc╚Ťii care produc mai mult─â energie dec├ót consum─â

in Energie 16 February 2018110 Views

Casele active sunt construc╚Ťii care se bazeaz─â pe surse regenerabile de energie ╚Öi minimizeaz─â pierderile de c─âldur─â, produc├ónd mai mult─â energie dec├ót consum─â. Iat─â 5 cl─âdiri din Europa care folosesc ├«ntr-un mod sustenabil resursele naturale pentru a produce propria energie ╚Öi a consuma c├ót mai pu╚Ťin.

casa activa

Berlin, Germania

Realizat de studio-ul german de design GRAFT ├«n colaborare cu firma de inginerie BuroHappold, proiectul numit Holistic Living include o cas─â pentru o singur─â familie ╚Öi dou─â case semi-deta╚Öate. Fiecare cl─âdire a fost construit─â folosind materiale naturale ╚Öi reciclabile cum ar fi lemnul ╚Öi lutul. Panourile solare ofer─â energie suficient─â pentru case ╚Öi pentru ma╚Öini electronice. Casele sunt izolate cu grij─â pentru a preveni pierderile de c─âldur─â, av├ónd ╚Öi un sistem de ventila╚Ťie cu recuperare de c─âldur─â.

Suedia

Aflat─â l├óng─â Malm├Â, Villa ├ůkarp folose╚Öte o combina╚Ťie de panouri solare, rezervor de stocare ╚Öi radiatoare. Sistemul de ventila╚Ťie asigur─â circularea aerului proasp─ât ├«n cas─â, iar sistemul de izolare folose╚Öte vat─â mineral─â bazaltic─â, ajut├ónd la minimizarea consumului de c─âldur─â. Casa produce ├«n jur de 4.200 kW anual, av├ónd un surplus de 600 kW.

plus energy suedia

Norvegia

Construit de Sn├Şhetta, Svart este un hotel amplasat la nord de cercul polar, ├«n nordul Norvegiei, la baza fiordului Holandsfjorden. Hotelul circular este construit ├«n principal din lemn, fiind sus╚Ťinut de st├ólpi de lemn. Construc╚Ťia are un impact minim asupra mediului. Camerele, restaurantele ╚Öi terasele au fost plasate strategic pentru a profita de energia solar─â ├«n timpul zilei.

Rusia

Prima cas─â activ─â din Rusia este o construc╚Ťie din lemn care este g├óndit─â pentru a profita c├ót mai mult de energia solar─â.

Folosind colectoare termale Velux ├«n combina╚Ťie cu geamurile de pe acoperi╚Ö, casa poate primi p├ón─â la 65% din energia electric─â necesar─â pentru a produce ap─â cald─â. Nevoia de lumin─â artificial─â ├«n timpul zilei este redus─â substan╚Ťial de pozi╚Ťionarea eficient─â a geamurilor.

Sistemul de ventila╚Ťie poate deschide sau ├«nchide automat ferestrele ├«n func╚Ťie de nivelurile de CO2 din cas─â.

Freiburg, Germania

Sun Ship este prima clădire de birouri cu plus de energie din lume, gândită de pionierul caselor active, Rolf Disch. Disch a construit prima casă activă în 1994, tot în Freiburg, numită Heliotrope.

Fa╚Ťada sa colecteaz─â c─âldur─â ├«n mod pasiv, iar sistemul de ventila╚Ťie recupereaz─â 95% din c─âldur─â. Ferestrele sunt g├óndite pentru a minimiza folosirea luminii aritificiale. De╚Öi se afl─â pe un bulevard circulat, Sun Ship este bine izolat ╚Öi ├«mpotriva polu─ârii fonice, oferind un mediu lini╚Ötit pentru angaja╚Ťi.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii