5 filme despre mediu pe care trebuie să le vezi în 2018

in EcoLIFESTYLE 25 January 2018 1,164 Views

Pune pe lista de filme pe care trebuie să le vezi în 2018 și recomandările noastre pentru a deveni puțin mai conștient de răul pe care i-l facem Planetei, dar și de ceea ce putem face. Pe lângă cele 5 filme, îți recomandăm să urmărești și două festivaluri cu documentare și scurt metraje care vorbesc despre aceste probleme.

5 filme despre mediu pe care trebuie să le vezi în 2018

„Anote’s Ark” înseamnă Arca lui Anote Tong, președintele unei insule mici, Kiribati, din Pacific. Cei 100.000 de locuitori de pe insulă sunt în pericol din cauza încălzirilor climatice, care fac ca nivelul mărilor și al oceanelor să se ridice. Președintele Anote se străduiește să găsească o modalitate prin care să protejeze insula, cu cei 4.000 de ani de cultură și cu viața liniștită, departe de influența celei moderne. Între timp, unii locuitori deja încep să caute siguranță și se mută în zone mai uscate.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UE2_maYEqF8]

„Wasted! The Story of Food Waste” își propune să schimbe felul în care oamenii cumpără mâncare, o gătesc, o transformă și o mănâncă. Filmul arată cum personajele principale, renumiții bucătari Bourdain, Dan Barber, Mario Batali, Massimo Bottura și Danny Bowien, transformă ceea ce pentru mulți sunt resturi sau gunoaie, în felul de mâncare gustoase, care previn astfel risipa alimentară. „Wasted!” arată concret cum alimentele aruncate contribuie la schimbarea climatice și arată ce schimbări mici poate face fiecare pentru a opri această problemă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KUQGVSyXDWA]

„A Letter to Congress” este un film de numai trei minute, care surprinde însă unele dintre cele mai frumoase și sălbatice locuri din America. Însă ce-i dă greutate filmului lui Christopher Newman este vocea înregistrată a lui Wallace Stegner, un scriitor și luptător al protejării mediului care a câștigat un Premiu Pulitzer. Pe fundalul filmului apare înregistrarea vocii scriitorului atunci când citește, în 1960, în fața Congresului American, o scrisoare în care militează pentru protejarea locurilor sălbatice.

„Water Warriors” spune, în 22 de minute, povestea unui grup multicultural care se opune exploatării gazului și petrolului din zona lor, New Brunswich, Canada. După luni de rezistență, în care au format lanțuri umane, blocând accesul utilajelor, grupul a reușit nu doar să forțeze alegerea unui nou guvern, ci chiar să amâne exploatarea prin fracturare hidraulică.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=H7geZzFvU44]

„Next Door Nutrition” le arată telespectatorilor traseul alimentelor de la fermă până pe masa consumatorului, în ideea de a alege produsele naturale, în detrimentul celor procesate. Cu interviuri realizate cu fermieri locali și experți din domeniu, filmul arată o perspectivă în care ar trebui să renunțăm la producția în masă și să optăm pentru alimentele producătorilor locali.

Pentru o listă mult mai mare de filme, documentare și scurt-metraje în care sunt abordate teme legate de mediu, vezi participanții la „Colorado Environmental Film Festival” care va avea loc între 22 și 24 februarie.

Un alt festival de urmărit ar fi „The Environmental Film Festival in the Nation’s Capital” care se va desfășura între 15 și 25 martie. Până atunci, poți să vezi filmele câștigătoare din 2017.

Comentarii

comentarii