Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

5 mituri despre schimbările climatice, demontate

Încă mai credeți că nu mai avem nicio șansă să stopăm încălzirea globală sau că tehnologiile disponibile sunt prea scumpe pentru a putea face tranziția spre o economie cu emisii reduse? O echipă de jurnaliști și specialiști în energii renenerabile au încercat să ne demonstreze că soluțiile sunt de fapt la îndemână.

10_26_mituri_lead

Încălzirea globală și nevoia de a lupta împotriva acesteia este un subiect „fierbinte”,  în contextul viitoarei conferințe a Națiunilor Unite de la Paris. Totuși, uneori se exagerează atunci când vine vorba despre diverse aspecte legate de protejarea mediului înconjurător.

Jurnaliștii de la Huffington Post, împreună cu specialiștii NRG, companie din sectorul energiilor regenerabile, au încercat să demonteze 5 dintre cele mai celebre „mituri verzi”.

Mitul 1: E prea târziu să mai rezolvăm multe dintre problemele legate de protejarea mediului

Adevărul: Autorii cred că inovația și colaborarea poate conduce la schimbări pozitive, la care nimeni nu s-ar fi așteptat acum câteva decenii. Până nu demult, gaura din stratul de ozon situată deasupra Antarcticii era văzută ca un semn clar al apropierii Apocalipsei.

Însă, datorită cooperării internaționale și a disponibilității multor state de a interzice folosirea unor gaze cu efect de seră precum cloro-fluoro-carburile (CFC), gaura din stratul de ozon se diminuează. Într-un raport al ONU, publicat în 2014, peste 300 de cercetători au estimat că stratul de ozon se va reface până în 2050.

10_26_mituri_1

Mitul 2: Opțiunile pentru obținerea de energii regenerabile sunt limitate

Adevărul: Când vine vorba despre energii regenerabile, cei mai mulți dintre noi ne gândim la energie solară, eoliană sau la mașini electrice. Există însă numeroase soluții pentru a obține energie din surse mai puțin poluante decât arderea combustibililor fosili.

Una dintre acestea este folosirea resturilor agro-alimentare pentru producția de biogaz și apoi de energie. O astfel de soluție este prezentă și în România, fiind dezvoltată de compania Genesis Biopartner. Alte resurse care pot fi folosite cu succes pentru obținerea de energie sunt paleții din lemn, valurile oceanelor sau simpla frânare a trenurilor.

10_26_mituri_2

Mitul 3: Tranziția către o economie cu emisii reduse va fi costisitoare.

Adevărul: Autorii articolului consideră că producția de energii din surse regenerabile reprezintă o oportunitate economică imensă.

10_26_mituri_3

Conform Consiliului European pentru Energii Regenerabile, îndeplinirea angajamentului de a produce energie doar din resurse regenerabile, până în 2050, ar crea numeroase noi locuri de muncă. Specialiștii estimează că, până în 2020, sectorul va crea 2,7 milioane de slujbe, până în 20304,4 milioane, iar până în 20506,1 milioane.

Mitul 4: Pentru a face o diferență mică, trebuie să renunțăm imediat la folosirea tuturor surselor de energie ne-regenerabilă.

Adevărul: Specialiștii avertizează că tehnologiile existente oferă deja soluții și pentru gestionarea emisiilor existente.

Un bun exemplu îl reprezintă dezvoltarea unor tehnologii de captare și stocare a carbonului. Cu ajutorul acestora, dioxidul de carbon sau alte gaze cu efect de seră pot fi îngropate în pământ sau chiar refolosite în procese industriale.

10_26_mituri_4

O echipă de cercetători americani susține că deține o tehnologie care poate capta dioxidul de carbon din aer cu ajutorul energiei solare, îl poate solidifica și folosi pentru a construi obiecte precum fuzelaje de avioane, mașini sau diamante sintetice.

Astfel de inițiative sunt susținute la nivel global prin finanțări oferite de state sau de companii, precum cele din cadrul competițiilor Recovery Act sau XPrize.

Mitul 5: Cercetătorii cred că nu mai există nicio soluție.

Adevărul: Unii oameni de știință consideră că ne îndreptăm într-o direcție greșită, dar alții cred că încă se mai poate face ceva.

O instituție americană care luptă împotriva schimbărilor climatice a estimat că prețul pe care ar trebui să îl plătim pentru stoparea încălzirii globale nu este exagerat de mare. De asemenea, costul de producție în cazul energiilor regenerabile a scăzut, iar vânzările de mașini electrice au crescut cu 27% în 2014, comparativ cu 2013.

Chiar și scepticul Al Gore, al cărui film „An Inconvenient Truth” a contribuit la creșterea gradului de conștientizare al impactului pe care schimbările climatice îl pot avea asupra omenirii, este optimist. Într-un interviu pentru New York Times, a declarat: „Vom câștiga lupta. E doar o chestiune de timp.

10_26_mituri_5

spot_img

Ultimele știri