5 motive pentru care e bine s─â consumi legume ╚Öi fructe mai pu╚Ťin ar─âtoase

in Eat Smart 3 May 2018 7 Views

Toate fructele ╚Öi legumele trebuie s─â ating─â standarde estetice incredibil de mari atunci c├ónd vine vorba de depozitarea pe rafturile supermarketurilor. Nu conteaz─â dac─â sunt organice sau conven╚Ťionale, nutritive sau cu deficit de vitamine, aromate sau nu – dac─â nu ├«ndeplinesc criteriile stabilite, nu vor putea – s─â fie v├óndute. Deoarece supermarketurile cer o dimensiune uniform─â a fructelor ╚Öi legumelor, mul╚Ťi fermieri nici nu se obosesc cu recoltarea produselor prea mici sau prea mari. De asemenea, mul╚Ťi oameni s-au obi╚Önuit ca fructele ╚Öi legumele┬ás─â fie ar─âtoase, dar are aspectul lor ├«ntr-adev─âr un avantaj real?

De exemplu, numai ├«n Marea Britanie, aproape 40% din produsele proaspete sunt risipite, deoarece consumatorii le consider─â prea ciudate, c├ónd de fapt, sunt la fel de bune ca cele aspectuoase. Iar aceast─â risip─â are consecin╚Ťe directe asupra mediului, de la produc╚Ťia de gaze cu efect de ser─â la supraaglomerarea gropilor de gunoi.

Iat─â cinci motive pentru care┬áe bine s─â consumi legume ╚Öi fructe mai pu╚Ťin ar─âtoase:

1. Reducerea cantit─â╚Ťii de de╚Öeuri
Studiile estimeaz─â c─â aproape un sfert din fructe ╚Öi legume sunt fie aruncate fie date drept hr─ân─â animalelor ├«nainte de a ajunge la magazine. Ad─âuga╚Ťi faptul c─â astfel de produse nu sunt prea atr─âg─âtoare pe rafturi, ╚Öi uite a╚Öa depozitele de de╚Öeuri ├«ncep s─â creasc─â din ce ├«n ce mai ├«nalte.

2. Aspectul nu are leg─âtur─â cu substan╚Ťele nutritive pe care le con╚Ťin
Fructele cu v├ón─ât─âi, legumele b─âtute nu sunt la fel de rele pe c├ót ╚Ťi-ar face ochii s─â crezi. Studiile au ar─âtat c─â fructele ├«nvine╚Ťite sunt foarte sigure pentru a fi consumate. ├Än plus, gustul ╚Öi con╚Ťinutul de nutrien╚Ťi ai acestor produse pe rafturile magazinelor nu difer─â cu nimic de fructele ╚Öi legumele obi╚Önuite, deci nu exist─â nici un compromis pentru s─ân─âtate.

3. Sunt adesea mai ieftine
Din obi╚Önuin╚Ť─â, mul╚Ťi dintre noi evit─âm acele mere mai pu╚Ťin frumoase, sau pu╚Ťin lovite. Pentru a sc─âpa de marfa┬á├«n exces,┬ámagazinele sunt adesea for╚Ťate s─â reduc─â costurile. C├ónd sunte╚Ťi la cump─âr─âturi, aminti╚Ťi-v─â, c─â produsele din afara standardelor estetice sunt la fel de s─ân─âtoase ca ╚Öi celelalte, dar ├«nc─â ╚Öi mai s─ân─âtoase pentru portofel.

4. Gătește!
Consumate crude sau g─âtite, produsele proaspete au ├«ntr-adev─âr o varietate de utiliz─âri. C├ónd sunt transformate ├«n supe, sosuri, ╚Öi multe altele, majoritatea acestor fructe ╚Öi legume ├«╚Öi pierd aspectul sau textura originale, astfel c─â forma acestora chiar nu are importan╚Ť─â.

5. R─âsp├ónde╚Öte informa╚Ťia
Cu c├ót mai mul╚Ťi oameni afl─â despre beneficiile produselor cu aspect imperfect, cu at├ót mai bine este pentru tine ╚Öi pentru mediul din jurul t─âu. Supermarketurile vor fi ├«ncurajate s─â stocheze mai multe dintre ele, iar ca rezultat mai pu╚Ťine produse se vor pierde ├«n lan╚Ťul de aprovizionare ╚Öi astfel risipa alimentar─â se va diminua.

Alimentele nu ar trebui s─â fie irosite, indiferent dac─â sunt sau nu atractive pentru ochi. Respectul pentru alimente este crucial, ╚Öi, ├«n cele din urm─â, este mai important ca ac╚Ťiunile noastre s─â fie atr─âg─âtoare ├«n primul r├ónd pentru planet─â. A╚Öadar, achizi╚Ťiona╚Ťi acele produse pe care le considera╚Ťi at├ót de ur├óte ╚Öi vede╚Ťi cum pute╚Ťi p─âstra planeta frumoas─â!

Comentarii

comentarii