5 motive pentru care e bine să consumi legume și fructe mai puțin arătoase

in Eat Smart 3 May 2018 15 Views

Toate fructele și legumele trebuie să atingă standarde estetice incredibil de mari atunci când vine vorba de depozitarea pe rafturile supermarketurilor. Nu contează dacă sunt organice sau convenționale, nutritive sau cu deficit de vitamine, aromate sau nu – dacă nu îndeplinesc criteriile stabilite, nu vor putea – să fie vândute. Deoarece supermarketurile cer o dimensiune uniformă a fructelor și legumelor, mulți fermieri nici nu se obosesc cu recoltarea produselor prea mici sau prea mari. De asemenea, mulți oameni s-au obișnuit ca fructele și legumele să fie arătoase, dar are aspectul lor într-adevăr un avantaj real?

De exemplu, numai în Marea Britanie, aproape 40% din produsele proaspete sunt risipite, deoarece consumatorii le consideră prea ciudate, când de fapt, sunt la fel de bune ca cele aspectuoase. Iar această risipă are consecințe directe asupra mediului, de la producția de gaze cu efect de seră la supraaglomerarea gropilor de gunoi.

Iată cinci motive pentru care e bine să consumi legume și fructe mai puțin arătoase:

1. Reducerea cantității de deșeuri
Studiile estimează că aproape un sfert din fructe și legume sunt fie aruncate fie date drept hrănă animalelor înainte de a ajunge la magazine. Adăugați faptul că astfel de produse nu sunt prea atrăgătoare pe rafturi, și uite așa depozitele de deșeuri încep să crească din ce în ce mai înalte.

2. Aspectul nu are legătură cu substanțele nutritive pe care le conțin
Fructele cu vânătăi, legumele bătute nu sunt la fel de rele pe cât ți-ar face ochii să crezi. Studiile au arătat că fructele învinețite sunt foarte sigure pentru a fi consumate. În plus, gustul și conținutul de nutrienți ai acestor produse pe rafturile magazinelor nu diferă cu nimic de fructele și legumele obișnuite, deci nu există nici un compromis pentru sănătate.

3. Sunt adesea mai ieftine
Din obișnuință, mulți dintre noi evităm acele mere mai puțin frumoase, sau puțin lovite. Pentru a scăpa de marfa în exces, magazinele sunt adesea forțate să reducă costurile. Când sunteți la cumpărături, amintiți-vă, că produsele din afara standardelor estetice sunt la fel de sănătoase ca și celelalte, dar încă și mai sănătoase pentru portofel.

4. Gătește!
Consumate crude sau gătite, produsele proaspete au într-adevăr o varietate de utilizări. Când sunt transformate în supe, sosuri, și multe altele, majoritatea acestor fructe și legume își pierd aspectul sau textura originale, astfel că forma acestora chiar nu are importanță.

5. Răspândește informația
Cu cât mai mulți oameni află despre beneficiile produselor cu aspect imperfect, cu atât mai bine este pentru tine și pentru mediul din jurul tău. Supermarketurile vor fi încurajate să stocheze mai multe dintre ele, iar ca rezultat mai puține produse se vor pierde în lanțul de aprovizionare și astfel risipa alimentară se va diminua.

Alimentele nu ar trebui să fie irosite, indiferent dacă sunt sau nu atractive pentru ochi. Respectul pentru alimente este crucial, și, în cele din urmă, este mai important ca acțiunile noastre să fie atrăgătoare în primul rând pentru planetă. Așadar, achiziționați acele produse pe care le considerați atât de urâte și vedeți cum puteți păstra planeta frumoasă!

Comentarii

comentarii