5 sfaturi pentru a reduce propria poluare și a economisi bani în 2018

in EcoLIFESTYLE, Poluare 3 January 2018 555 Views

Imediat dup─â Anul Nou, suntem obi╚Önui╚Ťi s─â cre─âm liste cu obiective pentru anul care urmeaz─â. De╚Öi nu le ├«ndeplinim pe toate, ele ne impulsioneaz─â m─âcar s─â ├«ncerc─âm s─â facem lucrurile mai bine. Este motivul pentru care v─â propunem cinci activit─â╚Ťi prin care v─â pute╚Ťi reduce impactul asupra mediului ├«n 2018.

sfaturi poluare economii s─ân─âtate

Modul ├«n care ne hr─ânim, cel ├«n care ne deplas─âm ╚Öi felul ├«n care ne asigur─âm confortul ├«n locuin╚Ťe sunt doar c├óteva dintre elementele prin care noi ca persoane avem un impact asupra mediului. Adapt├ónd o parte dintre propriile obiceiuri de consum, am putea ob╚Ťine o amprent─â mai mic─â de carbon. Iat─â doar c├óteva recomand─âri de luat ├«n calcul atunci c├ónd v─â stabili╚Ťi obiectivele pentru 2018.

  1. Evita╚Ťi plasticul de unic─â folosin╚Ť─â!

322 de milioane de tone. Potrivit┬áStatistia.com, aceasta este cantitatea de plastic produs─â la nivel global ├«ntr-un singur an (├«n 2015). Produc╚Ťia de plastic a explodat la finalul secolului trecut, ajung├ónd de la 60 de milioane ├«n 1980 la 200 de milioane imediat dup─â anul 2000. Potrivit unui┬ástudiu┬ádin revista Anthropocene, dup─â cel de-al doilea r─âzboi mondial oamenii au produs suficient plastic ├«nc├ót s─â poat─â acoperi ├«ntreaga suprafa╚Ť─â a P─âm├óntului.

Nu ne putem a╚Ötepta ca industria ╚Öi consumatorii s─â renun╚Ťe vreodat─â complet la plastic. Putem ├«ns─â spera c─â vor ├«n╚Ťelege necesitatea de a reduce cantitatea folosit─â. Sugestia noastr─â este s─â ├«ncepem, evident, cu eliminarea plasticului de unic─â folosin╚Ť─â. Fie c─â vorbim despre pungi, PET-uri, vesel─â, ambalaje sau alte produse care con╚Ťin plastic, alternative exist─â. Multe ╚Ť─âri au interzis deja folosirea plasticului de unic─â folosin╚Ť─â ╚Öi numero╚Öi antreprenori s-au dedicat dezvolt─ârii de alternative sustenabile. ├Än 2017, redactorii Green Report au identificat ╚Öi au prezentat o parte dintre aceste alternative ├«n cadrul serialelor De unic─â folosin╚Ť─â ╚Öi Plastic Free July.

Green Report Shop Produse ECO

Renun╚Ťarea la plasticul de unic─â folosin╚Ť─â poate ├«nsemna ╚Öi economii la buget: cump─âr├ónd produse reutilizabile, investi╚Ťiile se amortizeaz─â rapid, iar opt├ónd pentru alimente vrac pute╚Ťi achizi╚Ťiona exact cantitatea de care ai nevoie, evit├ónd totodat─â risipa.

  1. Folosi╚Ťi bicicleta pe distan╚Ťe scurte!

Înlocuirea definitivă a mașinei cu bicicleta s-ar putea dovedi o sarcină greu de îndeplinit. Însă, pentru drumurile scurte, ar putea reprezenta o alternativă fezabilă, care ar aduce atât beneficii pentru sănătate, cât și beneficii economice.

Potrivit Organiza╚Ťiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii, prin folosirea bicicletei, se previne moartea a 27.860 de cet─â╚Ťeni europeni anual. Evitarea deceselor ├«nseamn─â economii de peste┬á96 de miliarde de euro. Impactul economic din sector nu se opre╚Öte ├«ns─â aici. Av├ónd cet─â╚Ťeni mai s─ân─âto╚Öi, statele salveaz─â 39 de miliarde de euro. De asemenea, prin faptul c─â┬áciclismul ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte func╚Ťionarea creierului, se evit─â irosirea a 30 de miliarde de euro. Se adaug─â┬ábeneficiile ├«ncuraj─ârii mi╚Öc─ârii ├«n r├óndurile copiilor (estimat─â la 20 de miliarde de euro), ale┬áevit─ârii accidentelor rutiere┬á(773 de milioane de euro) ╚Öi ale┬áreducerii absenteismului de la locul de munc─â, din cauza bolilor (4,5 miliarde de euro). Iar avantajele nu se opresc aici, potrivit unui raport al Federa╚Ťiei Europene a Ciclismului.

sfaturi poluare economii s─ân─âtate bicicleta

Cei care se tem s─â mearg─â cu bicicleta din cauza aerului poluat din ora╚Öe trebuie s─â ╚Ötie c─â, potrivit exper╚Ťilor de la Universitatea Cambridge, beneficiile pedalatului dep─â╚Öesc cu mult riscurile provocate de poluare. Ace╚Ötia au ajuns la concluzia c─â, ├«n cele mai poluate ora╚Öe ale lumii, expunerea la aerul poluat ÔÇ×anuleaz─âÔÇŁ beneficiile mersului pe biciclet─â abia dup─â vreo 60 de minute de pedalat. ├Än plus, dup─â investi╚Ťia ini╚Ťial─â, mersul pe biciclet─â are costuri de mentenan╚Ť─â mult mai mici dec├ót orice alt mijloc.

  1. Cultiva╚Ťi-v─â propriile legume ╚Öi fructe, cump─âra╚Ťi local ╚Öi evita╚Ťi risipa!

├Än ultimii ani, gr─âdin─âritul a devenit o activitate la mod─â. O demonstreaz─â proiectele de gr─âdin─ârit urban sau de agricultur─â ecologic─â din Bucure╚Öti ╚Öi din ╚Ťar─â. Despre unele dintre acestea am povestit ├«n serialul Pepiniera de gr─âdinari. Bucure╚Ötenii interesa╚Ťi de aceast─â activitate o pot experimenta la gr─âdina Kultiv─â, la gr─âdinile Gr─âdinescu sau la gr─âdina celor de la ViolonceluluiHub.

Cel mai probabil, nu ve╚Ťi reu╚Öi s─â cre╚Öte╚Ťi o cantitate suficient─â de legume pentru a v─â hr─âni, dar, ├«nainte de toate, experien╚Ťa este cea care conteaz─â. Dac─â ve╚Ťi ├«ns─â s─â fii sigur c─â hrana pe care o consuma╚Ťi este produs─â ├«n mod ecologic, v─â pute╚Ťi abona la co╚Öurile de legume de la Bio&Co, Amurtel, Bio Dumbrav─â, Nasul Ro╚Öu sau ASAT. Dac─â vi se pare o solu╚Ťie inconvenabil─â, pute╚Ťi opta m─âcar pentru produse locale.

  1. Redefini╚Ťi-v─â obiceiurile de consum vestimentar!

Industria fast fashion ocupă locul al doilea la poluare. Folosește miliarde de litri de apă și miliarde de tone de chimicale. Risipește între 10 și 20% din ceea ce produce și reciclează doar 15% din deșeuri, deși 95% pot fi valorificate. Despre impactul acestei industrii și despre alternative am scris în serialul Slow Fashion în România.

Recomand─ârile ├«n ceea ce prive╚Öte domeniul vestimentar sunt simple, dar mai greu de pus ├«n practic─â: ├«ncerca╚Ťi s─â folosi╚Ťi ceea ce ave╚Ťi, s─â dona╚Ťi ceea ce nu folosi╚Ťi, s─â cump─âra╚Ťi doar ├«n caz de nevoie ╚Öi s─â opta╚Ťi pentru haine second-hand sau pentru haine produse ├«n mod sustenabil ╚Öi responsabil.

sfaturi poluare economii vestimentatie

  1. Reduce╚Ťi consumul de energie ╚Öi de ap─â din gospod─ârie!

Prin simpla ├«nlocuire a becurilor incandescente cu becuri LED se pot ob╚Ťine economii semnificative la factura de energie electric─â. Pentru un apartament cu 3 camere, consumatorii pot ajunge s─â pl─âteasc─â de p├ón─â la 7 ori mai pu╚Ťin. ├Än cazul ├«nlocuirii becurilor economice cu cele LED, se ob╚Ťin economii de 30%. Similar, se pot ob╚Ťine reduceri ale consumului de ap─â dac─â se instaleaz─â aeratoare la baterii sau bazine de WC cu un consum redus de ap─â.

╚śi nu trebuie s─â uit─âm c─â economiile cresc atunci c├ónd nu uit─âm s─â stingem becul c├ónd ie╚Öim din camera, s─â scoatem aparatele electronice din priz─â c├ónd nu le folosim sau c├ónd ├«nchidem robinetul c├ónd ne sp─âl─âm pe din╚Ťi sau c├ónd sp─âl─âm vase.

Comentarii

comentarii